/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2006/byggkran.jpg
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Det är brist på byggkranar. Det är dessutom svårt att få tag på kranar någonstans i Europa. Inom kort kan det påverka byggandet.

Byggandet går för högtryck i Sverige. Ams varnar för ökande brist på byggnadsarbetare. Tillgången på byggkranar ser ut att vara en särskild flaskhals. Det gäller både de fast monterade tornkranarna och mobilkranarna. Skanska informationsdirektör Agneta Ljunggren har pratat med byggchefer i Stockholmsområdet.

– De säger att det är hårt tryck på kranarna. Än påverkar det inte byggandet, men det kan göra det på lite sikt.

Pekka Merta är Peabs regionchef i Göteborg. Han berättar att det är svårt att få fram allt som behövs för byggprocessen. Särskilt besvärligt är det med hissar och byggkranar.

– Det vi sett hittills är att vi kanske inte får den kran vi vill ha till ett bygge, utan vi har fått nöja oss med en annan.

Hur det går längre fram tror Pekka Merta beror på möjligheterna att få tag på byggkranar i andra länder. Filip Bjurström ansvarar för NCC:s bostadsbyggande i Stockholmsområdet. Han säger att kranbristen inte är ett betydande problem, men situationen är ansträngd för flera materialleverantörer och det kan förlänga byggtiden i pågående och kommande byggprojekt.

Flens Byggmaskiner är ett av de största kranföretagen. Ekonomichefen Gunnar Bolin säger att leveranstiden på en ny byggkran är längre än ett år. Priset på begagnade kranar har gått upp med 30 procent samtidigt som det är svårt att alls få tag på någon begagnad byggkran i Europa.

– Araber och ryssar har finkammat hela kontinenten, säger han.

Företaget har dessutom nyligen höjt lönerna med fem kronor i timmen för kranförarna. Situationen är liknande hos konkurrenten Edins kranar. Delägaren Patrik Edin berättar att företagets alla kranar är uppbokade minst ett år framåt. Det är först i november eller december nästa år som en kran blir ledig. Under samtalets gång blir han uppringd av en kransäljare, som har hittat en begagnad byggkran i Frankrike. Den ska Edins kranar ha.