– Sverigedemokraterna verkar inte ha ett stort genomslag i våra medlemsgrupper, säger Anders Ferbe, IF Metall.

Förbundet har efter valet låtit Synovate Temo ställa frågor till 1.000 medlemmar om vad de röstade på i årets riksdagsval.

1,8 procent av medlemmarna svarade att de röstat på Sverigedemokraterna. I riksdagen fick partiet 2,9 procent av rösterna.

Analyserat
IF Metalls valundersökning får dock tas med en nypa salt. Vad folk säger i en opinionsundersökning efter valet är inte alltid samma sak som vad de faktiskt röstade på. Dessutom gör det lilla urvalet det svårt att dra allt för långt gående slutsatser för ett litet parti.

– Men våra analyser visar ändå att stödet för Sverigedemokraterna inte är särskilt stort bland yrkesverksamma industriarbetare, säger Anders Ferbe.

Enligt undersökningen fick moderaterna starkare stöd från IF Metalls medlemmar än från övriga LO-medlemmar.

I årets val uppgav 12,7 procent av metallmedlemmarna att de röstat på moderaterna. Bland LO-medlemmarna var motsvarande siffra 11,1 procent, enligt Sveriges Televisions valundersökning.

Inte många v
Vänsterpartiet lyckades inte med att locka IF Metalls medlemmar. Enligt undersökning röstade bara 7,2 procent av metallarna på partiet. Motsvarande siffra för LO-medlemmarna var, enligt Sveriges Televisions valundersökning, 10,4 procent.

Socialdemokraterna får det starkast metallstödet då 62,7 procent uppgav att de röstade på partiet. Bland övriga LO-medlemmar röstade 54,4 procent på dem.

I valet fick socialdemokraterna 35 procent av rösterna.

Läs också: Så slutade riksdagsvalet