En viktig ändring i förslaget om nya a-kasseregler är att sänkningen av ersättningsnivån skjuts fram från årsskiftet till i mars nästa år.

– Det är främst av administrativt skäl, då hinner Försäkringskassan och a-kassorna hantera det här, sa moderaternas Catharina Elmsäter-Svärd, ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, till TT efter utskottets justering av a-kasseförslaget.

Det är den stegvisa sänkningen av a-kassan — 80 procent de första 200 dagarna, 70 procent under de därpå följande hundra dagarna för att därefter bli 65 procent av inkomsten — som förskjuts till den 5 mars.

Liten respit
Det innebär också en respit för de arbetslösa som skulle ha påbörjat en nedtrappning mellan den 1 januari och den 5 mars.

– Vi har lyssnat på kritiken, sa arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i går till Dagens Nyheter.

En annan justering av regeringens förslag är, enligt TT, större valfrihet för personer som under en ersättningsperiod med a-kassa fått nytt arbete som kvalificerar för ytterligare en ersättningsperiod. Där ska personen efter 300 dagar kunna välja att få ersättningen baserad på 65 procent av den högsta inkomsten.

Höjd avgift
Avgifterna till a-kassan kommer däremot att höjas den 1 januari, som planerat.

Och den som slår i taket för högsta a-kassenivån drabbas av sänkt ersättning från årsskiftet, fördröjningen gäller bara nedtrappningen av ersättning för den som är långtidsarbetslös. Taket sänks som planerat från 730 kronor till 680 kronor den 1 januari.

Protester
I morgon, torsdag, planeras en rad manifestationer mot förändringar i a-kassan över hela landet.

Det finns ett raseri bland våra medlemmar och LO ska göra allt vi förmår för att få regeringen att ompröva sina planer på försämringar i a-kassan. Manifestationen den 14 december är ett uttryck för detta, har LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin sagt inför demonstrationerna.

Utskottets förslag går nu till riksdagens kammare för debatt den 20 december och sedan beslut.

Läs också: LO:s program för a-kasseprotesterna