ROMANTRILOGI. Det är omskakande att läsa Kjell Johansson. De utsattas hudlöshet träffar min egen.

Det gäller som tur är inte det djupa armodet men hemligheterna, tattarskapet och känselspröten – den mottaglighet för signaler man kan ha nytta av i livet men som också kan leda till bristande tillit.

Jag bor i Midsommarkransen, närmare bestämt i Långa raden. Så heter sedan gammalt de tegelkåkar där mormodern och farfadern i trilogin, Emma Charlotta och Arvid, bodde under en tid. Det är inte långt till Flon där bussarna har nattkvarter nuförtiden. Under bar himmel.

För mig är Kjell Johanssons böcker så elektriska att jag har svårt att få ur mig något rationellt om dem. Så det får bli som det blir. Rummet är fortfarande här. Hur är det då med tiden?

Då och/eller nu
Tiden är också här. Men på ett annat sätt. Kanske är det ett tecken i densamma att Bandidos har öppnat lokaler här i Kransen. "Ena dan är han trevlig och skitsnäll och sådär. Andra dan brinner det i skallen på honom", hörde jag på gården en bandido säga till en annan om en tredje.

Hur många är de?

Jag tänker på vandrerskan Magda i Rummet under golvet. Ett porträtt som går till hjärtat och förblir där, Hon talade inte i onödan, mest när hon var berusad. ”Då var hon högljudd och påstridig. Nykter var hon blyg inför orden, blyg över huvud taget, makade sig helst in i skuggan och var svår att övertyga om sitt värde.”

Tidlöst. Kjell Johanssons böcker och samtiden är kommunicerande kärl. Vad har förblivit sig allra mest likt: utanförskapet eller skötsamheten? Trevligheten eller de brinnande skallarna?

Stockholms trevligaste ställe
Midsommarkransen idag: bohemer, barnfamiljer, låginkomsttagare, mellaninkomsttagare, arbetslösa, sura gubbar, uppspelta grevar. Tendensen till yuppifiering har inte slagit igenom helt. Bovarna är artiga och lugna, åtminstone gör de inget här. Skådespelarna och författarna bidrar till att liva upp stämningen på gårdsfester. Biografen Tellus är centrum för gammaldags progg.

Jag har svårt att tro att det skulle finnas ett trevligare ställe att bo på i Stockholm idag än i Midsommarkransen.

Men går det att veta vad folk tänker? Kvinnan som jobbar på Konsum och alltid skojar med sina kunder, måste inte hon gå igenom ett kraftfält av misstänksamhet när hon tar på sig slöjan och går hem från jobbet?

Att se bakom masken
Min egen släkts hemligheter: farmorsmor vandrerskan, som jag i tonåren önskade specifikt skulle vara zigenerska. Kanske var hon ett av de barn De utsatta handlar om: de som konfiskerades och adopterades ut. Det har inte gått att få klarhet i exakt hur hon hamnade i den borgerliga familj som sedan lär ha behandlat henne illa. Hon slapp iallafall sterilisering.
 
”Det var alldeles för mycket som bar sin motsats i sig, någon gång öppen, oftare dold. Ingenting var enkelt, ingenting tilläts vara bara vad det var. Emma Charlotta och jag lärde oss tidigt att läsa av olika sinnesstämningar för att besparas tråkigheter, våra känselspröt växte sig långa. Att kunna förutse var att kunna förhindra. Vi försökte alltid se bakom masken.”

Det är just denna gåtfullhet som gör De utsatta timligt och rumsligt helgjutna.

Romantrilogi: De utsatta: Huset vid Flon, Sjön utan namn, Rummet under golvet
Författare: Kjell Johansson
Förlag: Norstedts

Maja Lundgren
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören