Två av tre i LO-opinion vill ha en politisk strejk i protest mot sämre och dyrare a-kassa.

– Det är hög tid att LO agerar starkt och högljutt, annars tappar vi anseendet bland våra medlemmar, tycker Benny Johansson, Visby, butikssäljare på Ö&B och vice ordförande i Handels avdelning 15.

Ett annat vanligt argument är att facket måste säga ifrån nu, annars kommer det fler förslag med udden riktad mot facket. ”Nästa gång gäller det trygghetslagarna”, som någon uttrycker det.

Nej-sägarna hänvisar till att väljarna visste vad som skulle hända med a-kassan. Flera varnar för att
en politisk strejk kan bli en förevändning för regeringen att inskränka strejkrätten.

Agneta Ohlsson, 40, Lindome, undersköterska, student och arbetsplatsombud i Kommunal:
– Nej, jag tycker man skall försöka att använda sig av andra vägar än att strejka. Det drabbar ändå mest tredje part, i alla fall inom mitt område.

Pernilla Zerrouki, 37, Sundsvall, telefonist och aktiv i Seko:
– Ja, det vill jag och jag uppmanar även andra att göra detsamma. Nu måste vi alla stå eniga om vi vill stoppa regeringens förslag.

Leif Rubensson, 40, Vindeln, undersköterska, arbetsplats- och skyddsombud i Kommunal:
– Nej! Folket har valt. LO-förbunden får acceptera att verka under en arbetarfientlig regim. 2010 kommer vi igen. Fram till dess får vi agitera, informera och påverka.

Jonas Lindh, 35, Krylbo, kundhandläggare på SJ och aktiv i Seko:
– Nej, vi kan inte äventyra strejkrätten. Så här ville många av LO:s medlemmar ha det. Alliansen lovade ju det här. Däremot funderar jag på att strejka endast en minut, för att markera.