POESI I SAK. Uttrycket ”Förorten” har blivit ett ofta använt begrepp i media och dagligt tal. Det är som om man inte behöver precisera vilket område man talar om.

”Förorten” är ”Förorten” vare sig det råkar handla om Hammarkullen eller Bagarmossen, det är en plats många har en bestämd uppfattning om utan att nödvändigtvis varit där. Utttrycket innebär ofta en kombinerad nedvärdering och romantisering. På releasepartyn på övre Östermalm kan man numera påträffa trendkänsliga reklamare iklädda t-shirts med texten ”Norra Botkyrka”.

För den som tröttnat på utslätade, slappa skildringar av förstäderna och de som bor där är det välgörande att läsa Omkopplingar: Avskrifter, Listor, Dokument, Arkiv (med särskilt avseende på Midsommarkransen-Telefonplan).

Utkiksplats Kransen
Boken, i en telefonkatalogs storlek, är resultatet av ett tre och ett halvt års forskningsarbete. Författarna Cecilia Grönberg och Jonas (J) Magnusson har förskansat sig vid det lilla torget i Midsommarkransen, där de har haft utsikt över den kvarterslokal som på sjuttiotalet var bas för Kransenprojektet, ett experimentellt samhällsarbete i syfte att skapa en levande stadsdel.

Med detta projekt som ett slags startpunkt har samlat ett brokigt och mycket rikt material: historiska texter om LM Ericsson, som i årtionden hade sin huvudfabrik i Midsommarkransen, fotografier av byggnader i området, rollistan till spelet om Hägersten 1982, telefonkatalogen från 1880, teoretiska texter om dokumentärfotografi, rapportböcker, proletärlitteratur, antimontage, plagiat, sampling och mycket, mycket annat. Författarna röjer en fascinerande besatthet av Midsommarkransens, telefonins och det sociala förändringsarbetets historia.

Bokens struktur är inspirerad av arkivet och växeltelefonisten som estetisk form, där man söker förbindelser mellan företeelser som Bells experiment med avskurna människoöron och den maoistiska franska etableringsrörelsen.

Konkret är bäst
Omkopplingar… är inte en bok man sätter i sig på några tunnelbaneresor till jobbet, den är tre och ett halvt kilo inspirationsmaterial, en katalog att komma tillbaka till under lång tid där man kan få idéer till vidare upptäcksfärder.

Författarna beskriver sin bok som en maskin att tänka med. För min del fungerar maskinen bäst när den närmar sig Midsommarkransen på ett mycket konkret plan, som i intervjun med den gamle portvakten Bosse, i de självbiografiska texterna av Rudolf Värnlund och Kjell Johansson och inte minst i skildringen av kvarterslokalen och de kulturella och sociala verksamhet som bedrevs där på sjuttio- och åttiotalen

I dessa texter träder Midsommarkransen och människorna som lever där fram i sin egen rätt, och jag läser fascinerad vidare.

Bok: Omkopplingar: Avskrifter, Listor, Dokument, Arkiv… (med särskilt avseende på Midsommarkransen-Telefonplan)
Författare: Cecilia Grönberg & Jonas (J) Magnusson
Förlag: OEI

Martin Jonols
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören