Nu är fackets egen utredning av oegentligheterna på Byggettans kursgård Nässlingen klar, och det blev en kostsam historia. Men det gäller inte själva festandet som delar av styrelsen ägnat sig åt på medlemmarnas bekostnad.

Den dåvarande ordföranden och kassören har betalat tillbaka runt 15.000 kronor för de två senaste årens fester på kursgården i Stockholms skärgård.

Inte heller stölderna som en tidigare anställd på kursgården misstänktes för var särskilt stora. Totalt handlar det om 10.000 kronor varav 6.000 berodde på felaktig bokföring och resten på ett missförstånd.

Det som blev dyrt för medlemmarna är själva utredningen.

Omkring 400.000
– Det är inte riktigt klart än, men de uppgifter jag hört är att den kostar runt 400.000 kronor, säger Robert Belving, i Byggettans styrelse.

Nya ordföranden Johan Lindholm bekräftar att utredningen, som betalas av Byggettans fastighetsbolag Vimpeln,  kostar mellan 300.000 och 400.000 kronor.

Robert Belving är den som har skött kontakten med revisionsfirman KPMG, som gjort utredningen, eftersom han själv inte varit inblandad i midsommarfirandet. Han säger att det felaktigt verkat som att hela styrelsen varit med i härvan, när det i själva verket varit en liten klubb för inbördes beundran.

Att utredningen visar att svindeln inte rört sig om miljonbelopp, ser Robert Belving som den stora vinsten. Dessutom ska rutinerna för redovisning och attestering nu ses över. Men han tvekar på frågan om utredningen varit värd 400.000.

– Det är väldigt mycket pengar.

Ingen anmälan
Ingen av de inblandande personerna kommer att polisanmälas. Den tidigare ordföranden, Torgny Johansson, valde självmant att avgå på ett extra representantskap den 26 oktober där en del av rapporten från KPMG diskuterades. Enligt honom själv hade hans avgång inte med festandet på Nässlingen att göra, men krav hade rests på misstroendevotum innan han meddelade sitt beslut.

I går kväll, torsdag, när utredningen slutgiltigt presenterats valdes också Johan Lindholm till ny ordförande i avdelningen.

– Nu har vi en ny ledning som får börja om från början med att bygga upp förtroendet bland medlemmarna, säger Robert Belving.