/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2006/casparsson.jpg
Gisela Ottosson Casparsson älskar sitt jobb på Rydboskolan. ”Jag fasar inför pensioneringen”, säger hon och söker dispens för att få jobba längre. Foto: Fredrik Persson.

När arbetsdagen är slut väntar nästa jobb. Ett heltidsarbete är inte nog för Gisela Ottosson Casparsson, 66. Hon har inga planer på att gå i pension och tycker att fler borde få jobba längre.

– Nu är det dags för mellanmål!

Myllret av stojande barn på den mjuka blå lekmattan blir på två sekunder ett rakt led framför dörren. Klockan är två och de 17 sexåringarna tågar ut ur klassrummet. De har slutat sin förskoledag på Rydboskolan i Österåker, norr om Stockholm, men deras fröken Gisela Ottosson Casparsson jobbar vidare. Hon är även utbildningsledare för fritids och har hand om personalfrågor och pedagogisk utveckling.

– Det finns så mycket man kan göra i skolan och jag har alltid nya idéer i huvudet, säger hon.

Engagemang är Giselas drivkraft. För mer än 30 år sedan fick hon en förståndshandikappad fosterson och då väcktes intresset för barns utveckling och lärande. Hon började arbeta med förståndshandikappade barn och var barnskötare i sju år, innan hon blev förskollärare. Nu vill hon inte sluta jobba, fast hon egentligen har fyllt pension.

– Jag fasar inför pensioneringen. Det verkar förskräckligt att sjunga allsång till dragspel och åka på bussresor, säger hon och berättar att hon ärvt inställningen från sin mamma, som också höll igång så länge hon var frisk.

Fulltecknat schema
Gisela Ottosson Casparsson säger att förskolebarnen och möten med andra människor ger henne energi. Så mycket energi att hon förutom heltidsjobbet driver en ridsportsbutik på kvällar och helger. Hon leder också grupper i handikappridning, har en egen häst och två hundar. Dessutom är hon gift, har två barn som flyttat hemifrån, och den numer vuxne fostersonen som bor kvar hemma och behöver hjälp.

Ibland känner hon att tiden inte räcker till allt hon vill göra. Korsorden förblir olösta och hundarna får sin motion när hon cyklar till stallet när hon inte hinner med deras promenader. Men mer ledighet är inget hon önskar sig.

– Jag hinner inte så mycket hemma, men jag tycker ju att arbete är roligt och då går arbete och fritid in i varandra. Det svårt att skilja tiden åt och säga vad som är det ena eller det andra.

Kanske kommer butiken, ridningen och familjen att få mer tid nästa höst. Trots att Gisela vill fortsätta i skolan är det inte säkert att hon får. Kommunen kräver att hon söker dispens för att få jobba längre.

– Jag vet inte varför det är så. Det borde vara lättare att få fortsätta jobba om man är frisk och vill. Det går inte att säga att orken tar slut vid 60, 65 eller 70. Det är så olika.

Vilja och engagemang är dock inte alltid nog för att jobba när man blivit pensionär. Gisela tycker att hon har tur som är frisk och har bra stöd, både på jobbet och hemma, där maken sköter markservicen när hon inte hinner. Att hon har stor frihet i sitt jobb, och känner att hon utvecklas, är också viktigt för arbetslusten, liksom att hon trivs med arbetsuppgifterna och kollegorna. Hon tror att fler skulle kunna jobba längre, men betonar samtidigt att det inte gäller alla, och inte inom alla yrken. Om hon varit på en småbarnsavdelning, med tunga lyft och blöjbyten, hade hon nog inte orkat så länge, säger hon. Inte heller om hon haft ett kontorsjobb där hon inte träffade människor.

Ingen evig ork
– Grunden är att man trivs. Men med rätt uppbackning och om man tar tillvara äldres erfarenhet och tankar skulle nog fler jobba längre. Det är också viktigt att ha frihet och kunna gå ner i arbetstid när man blir äldre.

Själv har Gisela Ottosson Casparsson inga planer på att trappa ner eller gå i pension. Hon har aldrig ens tänkt tanken.

– Nej, inte än. Jag hoppas att jag kan jobba länge, länge, men det vet man aldrig. Det beror på om jag får vara frisk.

FAKTA: Gisela Ottosson Casparsson.
Ålder: 66 år.
Bor: I villa i Åkersberga.
Familj: Man, två vuxna barn, en vuxen fosterson, häst, två hundar, katt och akvariefisk.
Yrke: Förskollärare. Driver även en ridsportsbutik och leder grupper i handikappridning.
Fritid: Rider och tränar dressyr med sin häst. Tycker om att promenera i skogen med hundarna och att lösa korsord och läsa.
Får energi från: Naturen, möten med andra människor och allt som är roligt.
Därför behövs äldre på arbetsmarknaden: ”Jag utvecklas fortfarande och lär mig nya saker. Jag kan se att jag har en annan erfarenhet genom livet och människor jag mött som kompletterar de nyexaminerades nya idéer och entusiasm. Dessutom finns det ju en enorm samhällsnytta med att fler arbetar.”

Läs också: nyhetsartikeln "Guldkant på ålderns höst mest för de rika"
Läs också: hela listan "De kan gå i pension före 65"
Läs också nyhetsartikeln "Många LO-medlemmar utslitna långt före 65"
Läs också: om villkoren inom facken ”Förlegat att fackfolk slutar jobba vid 60”