/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2006/eklund.jpg
Expert. – Många kunder vill ha råd och är nyfikna på vad vi har på oss. Det är en rolig del av jobbet och det håller mig ung. Men jag tror inte att butiksarbete är ett yrke som är lättare att åldras i än frisörjobbet. Det är också ett kall, även om det är mer slitsamt, säger Inger Eklund som haft båda jobben. Foto: Lars Andersson.

Hon är frisörskan som stängde salongen och slängde saxarna utan att ha något nytt jobb på gång. I stället för att jobba sig uppåt gjorde Inger Eklund karriär på tvären. Och det enda hon verkligen saknar som butiksbiträde är lukten av damfrisering.

Inger Eklund har fått barn i två omgångar. Första gången var hon hemma i sex veckor, andra gången var hon hemma i sex år.

–Jag bestämde mig innan jag visste att det var tvillingar. När det var en månad kvar stängde jag salongen och då var jag säker på att jag inte skulle komma tillbaka.

Beslutet var en självklarhet. Kroppen hade börjat säga ifrån och Inger Eklund saknade allt oftare sällskapet från kollegor. Samtidigt lockade livet hemma. Att gå tillbaka till jobbet tidigt hade varit slitsamt och nu kom chansen att ta vara på tiden som förälder.

– Jag visste att det var det jag ville göra då, svarar Inger Eklund och får det att låta så enkelt. Hemligheten är att hon aldrig börjat grubbla på vad som skulle kunna hända i yrkesväg, hon bara körde på magkänslan. Och med facit i hand, 31 år senare, gjorde karriärbytet att hon lyckades behålla lusten och orken att gå till jobbet.

Otydligt begrepp
– Karriär är väl när man försöker att klättra uppåt och bli duktigare och duktigare? Inger Eklund protesterar direkt mot påståendet att hon gjort karriär. Men så tystnar hon och funderar och ändrar sig, och håller med om att det kanske är rätt ord ändå.

Det är måndag och Inger Eklund ska jobba ett eftermiddagspass i klädbutiken inne i Tranås. Hon bor ett par mil utanför staden och är van vid rutten: gå upp, göra sig i ordning, ta bilen och parkera på samma ruta varje vecka. Rutiner är annars något hon ogillar.

– Ingen slentrian. Jag vill att det ska hända lite hela tiden och jobbar bäst under press. Jag skulle aldrig kunna bli kontorsråtta till exempel.

Ändå är hon lätt att förväxla med en advokat eller mäklare vid första anblicken. Inger Eklund bär helsvart med knähöga mormors-kängor och en boaliknande krage på koftan. Vid kontokortsmaskinen bakom kassan ligger två läppstift. Håret är färgat i två nyanser och Inger Eklund medger att hon gärna går till frissan ofta.

– Utseendet är en viktig del av jobbet, många tittar på vad vi har på oss och jag har nästan bara kläder från butiken, säger Inger Eklund och det hörs att hon tar sitt jobb på största allvar.

Lydde råden
Något förenklat kan hennes cv sammanfattas så här: Efter folkskola och husmorsskola tog hon frisörexamen.

– Själv ville jag bli barnsköterska men det tyckte inte mina föräldrar om, så det blev det inget av. I stället började jag som lärling hos min faster under frisörutbildningen, fyller hon i.

Efter något år som anställd skaffade hon en egen salong som hon drev i knappt tio år innan hon blev mamma för andra gången.

–  Jag ville ju vara hemma, det var ju något jag hade valt. Och jag hade att göra dygnet runt. Men det är klart att jag saknade vuxenvärlden. Jag minns när de ringde och frågade om jag ville vikarierar i en barnklädesaffär, jag sa ja direkt.

Och så fortsatte det under många år. Utan att Inger Eklund egentligen behövde göra något ramlade jobben in.

– Ett enda jobb har jag sökt i hela mitt liv, på Ica Kvantum.

Men i ostdisken trivdes hon inte. Och snart hade mun-mot-mun-metoden, som hon kallat det, gjort att hon blev erbjuden ett nytt vikariat i en klädbutik.

– Det är kanske inte ett jobb som är lättare att åldras i än frisöryrket, men jag tar hellre värken i kroppen än sitter hemma utan att ha något att göra.

Osäker framtid
Hur länge till hon tänker jobba vet hon inte.

– Det beror på hur länge man får hålla på, konstaterar hon och syftar på hälsan.

Lusten är det i alla fall inget fel på. Inger Eklund säger själv att hon tror att den bevarats av att hon bytt jobb när hon lessnat.

– Det är ett kall det här, att ta hand om människor. På många sätt är jobben lika varandra, det i butik och det som frisör. Båda är väldigt sociala och det gäller att ta hand om kunden.

Men efter ett helt yrkesliv har de flesta ändå en tanke om livet efter 65.

– Vad jag ska göra då? Det har jag aldrig tänkt på. Ingen aning. Kanske resa, säger Inger Eklund och får frågan att låta lika avlägsen som om jag hade frågat en nybakad student.

FAKTA: Inger Eklund.
Ålder: 60 år.
Familj: Maken Kenneth och tre vuxna döttrar plus fem barnbarn.
Jobb nu: Expedit i damklädesbutik på halvtid.
Jobb förr: Som frisör på heltid.
Skrattar: Så att jag gråter.
Tränar: Genom att gå flera kilometer varje dag.
Skulle aldrig jobba som: Fabriksarbetare.
Föräldrarna: Pappa var byggmästare och mamma hemmafru.

Läs också: nyhetsartikeln ”De tog en ny väg mitt i livet”

Läs också: reportaget ”Hon botar med hästkrafter”
Läs också: reportaget ”Han tjatade sig till ny chans”
Läs också: reportaget ”Han lärde sig maktens språk”
Läs också: reportaget ”Hon kan städa på fem språk”