Fackliga påtryckningar för kollektivavtal har blivit en het politisk fråga i Göteborg.

I sin ombytliga bransch tecknar Hotell- och restaurangfacket mellan 100 och 150 avtal i månaden. I Göteborg har avdelningen sedan årsskiftet systematiskt gått från krog till krog i området kring Linnégatan.  När turen kom till lunchrestaurang Wild´n Fresh i saluhallen Briggen sa de två delägarna ifrån.

Därför har uppemot 20 blockadvakter installerat sig utanför saluhallen och informerar besökare om att restaurangägarna vägrar teckna kollektivavtal.

Poltiskt hett
Fallet har engagerat politiker.

Moderata ungdomsförbundet i Göteborg skriver på hemsidan att fackens metoder liknar de som ”mc-gängen och maffian använder sig av”. Den centerpartistiska riksdagsledamoten Maria Kornevik Jakobsson tog sig ner till restaurangen för att luncha och visa sitt stöd.

Framförallt är det fackets maffiametoder som hon vänder sig mot.

– Om de hade kommit ner och förklarat, då hade hon förmodligen skrivit på. Men den här gigantiska apparaten som sattes igång…

Men maffiametoder definierar jag som att styra i det dolda fast med järnhand och döda sina motståndare?

– Ja. Visst. Inte riktigt så förstås. Men attityden är: Gör du inte som jag vill så straffar jag dig.

I övrigt vill hon inte gå in på arbetsrättsliga frågor. De frågorna hör till andra i centerpartiet. Själv värnar hon om unga företagarkvinnor.

Dan Fransson på Hotell- och restaurang i Göteborg träffade två gånger restaurangens två delägare och informerade om villkoren.

– I mycket vänliga ordalag, säger han.

Förlorar?
När de ändå tackade nej informerades de om att restaurangen i så fall skulle sättas i blockad.

Delägaren Sofia Appelgren säger till DN att företaget ändå betalar mer än kollektivavtalets minimilön och att de anställda själva har tackat nej till avtal.

Dan Franssons beräkningar visar däremot att den anställda förlorar 50.000 kronor om året på uteblivet kollektivavtal, genom att semesterersättning, tillägg för röda dagar, Foraförsäkring med mera inte regleras.