Sifs teknikdelegation står kvar vid sina krav på högre löneökningar och lägstalöner än den egna förbundsledningen och resterande förbund i Facken inom industrin. Ordförande Arne Kastö hade helst sett att fler förbund vågat låta avtalsdelegationerna ta ställning till plattformen innan den klubbades.

– Även inom IF Metall höjs röster om att kraven är för låga, men vår förbundsledning är den enda som vågat släppa in demokratin i den här processen, säger Arne Kastö, ordförande i Sifs tyngsta branschdelegation, teknik.

Han har precis avslutat en tvådagarskonferens med den delegation han leder och där det beslutats att teknikdelegationen står kvar vid sina krav om 5,9 procents löneökning, jämfört med FI-kravet på 3,9 procent, och att lägstalönen höjs till 15.900 kronor jämfört med tidigare krav på 15.000 kronor. Och han får stöd i kraven av trädelegationen.

– Vi vidhåller att det inte är mer än rimligt. Som mina kollegor i delegationen sa, ”vi har lämnat ifrån oss en hiskelig massa pengar till aktieägare och ägare” – det är en rättvisefråga.

På måndag samlas alla Sifs avtalsdelegationer inom industrin för att träffa förbundsstyrelsen och diskutera förslaget till avtalsplattform.

– Jag har inte varit med på förbundsstyrelsemötena och vet inte hur resonemangen går i de andra delegationerna. Allt jag vet är att vi ska ses i Stockholm och är ombedda att resa med ombokningsbara biljetter, säger han.