Strax före riksdagsvalet spred en klubbordförande på Akzo Nobel, utanför Malmö, politiska budskap via den interna tidningen och brev. Företaget ansåg att det var politisk agitation och gav mannen en varning.

– Vi tyckte att han gick alldeles för långt. Det var väldigt tydliga politiska budskap där han talade om vad som skulle hända ifall alliansen vann valet, säger Per Mattsson, vd för Akzo Nobel Decorative Coatings.

– Det var i princip uppmaningar till hur folk ska rösta. Det är inte okej att bedriva den typen av politisk verksamhet och det ligger inte inom ramen för den fackliga verksamheten, säger han.

IF Metall har protesterat kraftigt mot att klubbordföranden fick en erinran. Facket skrev i ett stöduttalande från representantskapet den 15 november att yttrandefriheten är en grundsten i en demokrati.

Det arbetsgivaren kallar valpropaganda beskriver IF Metall som samhällsinformation.

Facket har krävt att företaget ska dra tillbaka sin varning och be om ursäkt.

I dag, tisdag, möttes parterna i en central förhandling men kunde inte komma överens.