/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2006/julmark1.jpg
Inger Larsson insvept i sin uppfinning för frusna bokälskare, en fleecepläd med långa ärmar. Foto: Fredrik Persson.

Tomtar och halmbockar, eller kanske ett antivåldtäktsspänne? När julmarknaderna slår upp sina portar är det inte bara traditionellt pynt som hamnar i tomtesäcken.

Hästgaloscher, vanttorkare och skärpspännen som stoppar våldtäkter. När Tekniska museet i Stockholm ordnade julmarknad förra helgen lyste pepparkakor och handstöpta ljus med sin frånvaro. På borden trängdes i stället smarta prylar från kvinnliga uppfinnare.

– Vi ville ha en julmarknad som knyter an till vår verksamhet och vi har en utställning med kvinnliga uppfinnare, så det passade bra, säger Eva Ramberg på Tekniska museet.

Att handla pynt och julklappar på marknader i advent är en utbredd tradition. Överallt i landet, i allt från skolor till slott, trängs julshoppare de komman-de helgerna. De flesta fyller sina påsar med hantverk, pynt och godis. Men Inger Dahlström Lundin stoppade annat i kassen. Hennes väninna har uppfunnit en hopvikbar svamp på skaft som hon köpt. Svampen gör det lättare att smörja in kräm på ryggen. Även ett antal kort med positiva tankar och en snodd som stoppar stölder ur fickor och handväskor hamnade i påsen.

Obestämd mottagare
– Det är kul saker som jag kan ge bort i julklapp. Eller också behåller jag dem själv, säger hon.

Hon köpte klapparna för att det var roliga och udda saker. Tomtar och julpynt var inget hon saknade.

– Det är roligare med nya grejer. Det andra får man nog av ändå, säger hon.

Juligast på marknaden var Inger Larsson som satt och läste i en mörkröd fleecepläd bakom ett av borden. Men det är ingen modern tomtedräkt hon uppfunnit, utan en bokfilt.

– Jag är en bokslukare som tycker om att ligga och läsa, men hur man än drar i täcket fryser man alltid om armarna, så därför uppfann jag en filt med ärmar, berättar hon och stäcker ut armarna för att visa.

Ingen nybörjare
Det var andra gången hon sålde sina bokfiltar på en julmarknad. Förra året satt Inger Larsson och läste på marknaden på Sergels torg mitt i centrala Stockholm. Bredvid hembakt bröd och honung väckte filten uppmärksamhet.

– Uteliggarna tyckte att den verkade praktisk och bra. Och japanska turistgrupper var fascinerade och trodde att det var någon speciell svensk klädsel, säger hon.

Även om den inte är typiskt svensk är bokfilten speciell, och den spred en viss julstämning på Tekniska museet. Riktiga tomtar blir det dock i överflöd de kommande helgerna, då julmarknaderna intar landet. De allra flesta bjuder på bjällerklang och pepparkakor, men det är ändå bara en försmak. Om tre veckor kommer tomten på riktigt.