– IF Metalls ja gör oss mycket starkare gentemot arbetsgivarna. Medlemmarna i alla LO-förbund kommer att ha nytta av det, säger LO:s avtalssekreterare Erland Olauson, som på torsdagsförmiddagen är mycket glad och lättad.

Han säger att det inte var någon tillfällighet att Svenskt Näringsliv avbröt pensionsförhandlingarna direkt efter Stefan Löfvens reservation mot LO-budet. Arbetsgivarna försökte helt enkelt utnyttja motsättningarna bland LO-förbunden.

– Motsättningarna som varit innebär ingen bestående skada för LO i de kommande förhandlingarna. Nu är vi enade, säger Erland Olauson.

Han tycker inte att det är förvånande att det är IF Metall som drivit en diskussion. Förbundet är stort och betydelsefullt och förväntas gå först i förhandlingarna. Då är det inte alls konstigt att IF Metall vill veta vad som gäller i samordningen.

– För de inblandade rör det sig aldrig om struntfrågor.