/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2006/myrberg.jpg
– Jag kan inte förstå dem som klagar på vården, säger Bengt Myrberg. Foto: Staffan Claesson.

Först kände han något i halsen. Sedan kom trycket över bröstkorgen.
– Sådan smärta har jag aldrig tidigare haft, säger Bengt Myrberg.

Klockan var halv sju på morgonen. Bengt Myrberg hade precis släppt ut hunden i trädgården då han plötsligt kände något i halsen.
Han började må dåligt och drack ett glas vatten. Sedan gick han och lade sig. Men bara några minuter senare insåg han att något var allvarligt fel. Han gick upp igen, men orkade inte längre stå utan satte sig på golvet i köket.

– Det gjorde fruktansvärt ont. Som om någon höll mig över bröstet och pressade allt vad han orkade.

Hans fru körde honom till sjukhuset som bara ligger några minuter bort.

– Men det hade tydligen varit bättre att vänta på ambulansen, sa läkarna efteråt.

I en brytningsperiod
Bengt Myrberg sitter i köket i sin villa i Norby, Uppsala. Det brummar svagt från kylskåpet och på vägen utanför passerar enstaka bilar.

Han berättar om livet efter hjärtinfarkten för fem år sedan. Den kom bara några veckor efter att han lämnat sitt gamla jobb på Uppsala datacentral och börjat jobba på en snickerifirma. I dag är han timanställd fastighetsskötare. Efteråt kom jobben att bli särskilt viktiga eftersom de innebar att han var tvungen att ta sig upp. Han har försökt att få heltidsjobb.

– Jag har sökt så in i bängen. Men de skrattar ihjäl sig i telefonen då man ringer och säger att man är 60. Det är säkert, säger han.

Hjärtinfarkten innebar att han var tvungen att lägga om sina vanor.

– Jag blev väldigt förvånad då jag fick reda på vad jag råkat ut för. Jag har sportat hela mitt liv. Åkt skidor, sprungit och tagit den svenska klassikern.

Mindre rörlig
– Men nu kan jag inte längre springa. Jag orkar inte. Hjärtat säger ifrån.

Även skidor har han slutat med, bortsett från någon enstaka kort tur i fjällen.

– Men jag far inte längre fram som ett torrt skinn i spåret. Förr tävlade jag alltid. Där har jag ändrat mig. Nu kan jag till och med förlora i kort, det kunde jag inte förr.

Snusandet har han också slutat med, och han har även blivit noggrannare med kosten. Sedan hjärtinfarkten har umgänget också förändras.

– Alla jag träffar nu går på hjärtgympan, skrattar han.

Finns det då något råd till dem som råkar ut för hjärtinfarkt?
– Ta del av all eftervård sjukhuset erbjuder, säger Bengt Myrberg. Det har varit en fantastisk uppställning för mig på sjukhuset. Jag kan inte förstå dem som klagar på vården, säger han.

Läs också: nyhetsartikeln "Arbetare drabbas oftare än tjänstemän"