Österrike fortsätter att sätta stopp för invandrare från nya EU-länder. Det tycker facket är bra.
– Vi måste trygga jobben här hemma, säger Karl-Heinz Nachtnebel på ÖGB, ”Österrikes LO”.

Vid årsskiftet får EU två nya medlemsstater och åter är debatten om övergångsregler för arbetskraften aktuell. Ni minns väl hur det var förra gången? I samband med den stora utvidgningen 2004 varnade Göran Persson för social turism om vi öppnade gränsen för de nya EU-medborgarna.

Det slutade dock med att Sverige tillsammans med Storbritannien och Irland var de enda som avstod möjligheten att införa regler för att hindra arbetskraft från de nya EU-länderna. Medan flera länder nu lättar på restriktionerna går Storbritannien och Irland motsatt väg. Man kommer inte att öppna sina gränser för arbetskraft från Rumänien och Bulgarien, när dessa länder blir EU-medlemmar vid årsskiftet. Skälet är att man de senaste åren översvämmats av EU-medborgare från Östeuropa.

Österrike, som omringas av fyra av de länder som gick med i EU 2004, beslutade sig tidigt för att spärra sina gränser. Landet är också ett av få som fortsätter att använda sig av denna möjlighet.

– Vi har bett regeringen att förlänga övergångsreglerna till minst 2009 och kommer kanske att be om en förlängning även till 2011.

Vi har hög arbetslöshet och våra medlemmar kräver att vi ska trygga jobben, säger Karl-Heinz Nachtnebel, internationell sekreterare på centralorganisationen ÖGB.

Anser ni att övergångsreglerna har varit effektiva?
– Vi har inget att jämföra med. Klart är att arbetslösheten nu är högre än för några år sedan och att antalet illegala invandrare har ökat kraftigt. I mitt hus bor det en polsk familj. De har alltid sex-sju släktingar där som kommer hit och jobbar några månader, men officiellt är de här som turister.

Men är inte den illegala invandringen en följd av att ni har dessa övergångsregler?
– Det är vad våra kritiker säger till oss. Men om vi nu har 100.000 invandrare här illegalt får vi kanske 100.000 till om vi legaliserar invandringen och då har vi ingen möjlighet att skicka tillbaka dem.

Nachtnebel påminner om att övergångsreglerna inte är ett österrikiskt påhitt. Det var EU som gav de gamla länderna denna möjlighet att skydda sin arbetsmarknad under en sjuårsperiod.

Han betonar också att man inte är emot EU-utvidgningen och hävdar att ÖGB gjort mer än de flesta andra för att hjälpa facken i öst.

– Till 99 procent har vi mycket goda relationer. Vi bjuder hit dem och utbyter information, vi försöker få med dem i företagsråden och så vidare. Enda punkten där vi inte är överens gäller övergångsreglerna.

Här sammanfaller också ÖGB:s ståndpunkt med det högerextrema partiet FPÖ, som nyligen satt i regeringsställning tillsammans med borgerliga ÖVP.

– Ja, i den frågan tycker vi lika, men det betyder inte att vi stödjer de högerextrema partierna. Vår uppfattning är grundad på medlemsopinionen. Medlemmar vill inte att vi tar hit fler människor från andra länder. Här i Wien har vi redan 72.000 arbetslösa, i hela landet går 60.000 ungdomar utan jobb.

Principiellt emot
Enligt Karl-Heinz Nachtnebel har omvärlden överdrivit högerextremisternas påverkan på österrikisk politik. ÖGB har en policy mot högerextremistiska strömningar. Den har dock funnits sedan organisationen bildades fredsåret 1945 omedelbart efter nazismens härjningar och är inte påkallad av Jörg Haider och hans partivänners framfart i FPÖ eller i det nybildade BZÖ.

– De grupperna är mer ökända utomlands än i Österrike. Okej, de befinner sig på högerkanten och står för en del saker vi inte gillar, men vi betraktar dem inte som extremister. Tyskarna har mycket större problem med nynazister som går på gatorna och skriker Hitlerparoller, säger Nachtnebel.

I valet i oktober gick högerextrema partierna bakåt och fick tillsammans 15 procent. Nu talar det mesta för att Österrike återgår till en stor koalition mellan socialdemokratiska SPÖ och borgerliga ÖVP. Socialdemokraterna vann och deras ledare Alfred Gusenberg blir ny regeringschef.

Det tycker Karl-Heinz Nachtnebel är bra. Själv tillhör han den socialdemokratiska fraktionen av tvärpolitiskt sammansatta ÖGB och hoppas nu att den nya regeringen ska inta en mer löntagarvänlig hållning:

– Under senare år har välfärden försämrats och reallönerna sjunkit. Bara de rika har fått det bättre. Vi förväntar oss att den nya regeringen för en annan fördel-ningspolitik och satsar på låg- och medelinkomsttagarna.

FAKTA: Mitt i Europa
Österrike gränsar till fyra länder som blev EU-meldelmmar 2004: Tjeckien, Slovakien, Ungern och Slovenien. Även om det folkrika Polen ligger i närområdet.

Bengt Rolfer
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen