LO säger nej till kravet på politisk strejk mot försämringarna i a-kassan. I stället planeras en stor manifestation den 14 december, men nu höjs rösterna för att det inte räcker.

– En manifestation är väl bra, men det kommer inte att stoppa det här usla förslaget.  Ska det stoppas måste man stanna hela landet så att protesterna märks, säger Elin Gauffin, vice ordförande i Rättvisepartiet socialisterna, som ligger bakom namninsamlingen.

Hon säger att stödet för namnlistorna mot a-kasseförändringarna och för en strejk har varit enormt. De 9.361 underskrifter som i dag lämnades över till LO har samlats in den senaste månaden i Stockholm, Umeå och Luleå. Listorna i resten av landet är ännu inte sammanställda.

Med i LO
– 90 procent av dem som skrivit på är med i LO-förbund, så det är tydligt att de egna medlemmarna tycker att ledningen gör för lite i den här frågan.

Att en strejk skulle var odemokratisk, eftersom a-kasseförslaget var känt före valet, är inget argument som Elin Gauffin köper. Hon säger att väljarna inte visste vad förslaget skulle innebära.

Rostigt vapen
Arne Johansson, som är redaktör för partiets tidning Offensiv, tycker att a-kasseförsämringarna är ett hot mot hela fackföreningsrörelsen. För att ge tryck åt manifestationen den 14 december anser han att LO ska kombinera den med en politisk strejk så att även de som har arbete kan delta och visa sitt missnöje.

– Det är dags att ta fram vapnen. LO har sagt att den politiska strejken är deras vassaste vapen, men vad jag vet har det inte använts av LO sedan 1928. Vid det här laget är det rostigare än Mockfjärdsvapnet, säger han.