Det lokala facket är bättre på att informera om fördelarna med medlemskap än LO och LO-förbunden.

Det tycker de som med i LO-opinion. Flera vill ha hjälp av facket centralt med argument för att övertala medlemmarna att stanna kvar efter årsskiftet.

– Vi behöver helsidesannonser i tidningarna, flygblad och affischer, säger Birgitta Almroth-Christiansson, undersköterska på ett äldreboende i Trelleborg och aktiv i Kommunal.

Björn Rosengren, brevbärare i Umeå och vice klubbordförande i Seko, är inte heller nöjd med insatserna från LO och förbundet.

– Ska allt krut satsas på protesterna mot a-kassan den 14 december? Är man inte med i facket alla dagar, alla månader?

Krävs mer
Birgitta Almroth-Christiansson tycker att hon behöver starkare argument nu ”när det handlar om så mycket pengar för den enskilde.”

– Avgiftshöjningen kan motsvara de pengar som en medlem använder för pensionssparande, tar hon som exempel.

Anki Malmgren är lagerarbetare och klubbordförande på Yves Rocher AB i Helsinborg.

– Gemene man tar mycket i arbetslivet för givet. Vi i arbetarrörelsen är för dåliga på att tala våra insatser, tycker hon.

Går till sig själv
Leif Rubensson, undersköterska och arbetsplatsombud på servicehuset Almagården i Vindeln, är självkritisk.

– Vi som är lokalt valda att företräda facket rör oss allt för lite på arbetsplatserna. En förklaring är alla arbetsuppgifter som regnar över oss från förbund och avdelning, anser han.

Sanna Ojala, Timrå, lokalvårdare och aktiv i Fastighets, har varit på uppsökeri i höst och ofta fått frågan: ”Varför ska jag vara med i facket?”

– Jag vet vad som är viktigt för mig, solidaritet och samhörighet, till exempel. Men för många är det inte så självklart. Den yngre generationen vet inte ens hur facket kom till, än mindre vet de varför. Vi som är aktiva på olika nivåer måste ut med grundläggande information.