Blockaden riktar sig mot tre budbilsföretag som kör åt Box Delivery. De är satta i blockad sedan i torsdags i förra veckan.

– Vi inom Transport kanske är lite bångstyriga, men vi vill vara säkra på att de kommer med i arbetsgivarorganisationen och verkligen omfattas av kollektivavtalet. Risken finns annars att företagen drar tillbaka sin medlemsansökan och då får vi börja om, säger Christer Norfall på Transports avdelning i Stockholm.

Box Delivery ägs av norska Posten och bygger sin budbilsverksamhet på underentreprenörer. Till nyligen hade inget av dessa företag kollektivavtal. LO-Tidningen har tidigare berättat att det på vissa av företagen kan handla om arbetsveckor på 90 timmar och timlöner ner mot 50 kronor.

För några veckor sedan varslade Transport sex av Box Deliverys underentreprenörer om blockad. Tre av dem har skrivit på avtal och för dem blåstes blockaden av redan innan den hann starta.

Ledningen för Box Delivery kommer att träffa Transport i slutet av veckan. I ett pressmeddelande förklarar företagets vd att han är positiv till kollektivavtal, men han förespråkar samtidigt ett specialavtal för budbilsverksamheten.