/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2006/helle.jpg
Helle blev sjuk i rygg och axlar efter 15 år av monteringsarbete. Efter tre års heltidssjukskrivning har hon lyckats komma tillbaka, och arbetar idag halvtid på sin gamla arbetsplats. Foto: Staffan Jerrevång.

– Utan pengar från avtalsförsäkringen vet jag inte hur jag skulle ha klarat mig.
Många tänker inte på att de är skyddade genom fackets försäkringar. Men om något händer kan de ha stor betydelse. Det vet Helle Cristoffersen.

De extra slantar som trillat in varje månad genom avtalssjukförsäkringen har varit betydelsefulla för Helle Christoffersen. Om de inte funnits hade det inte ”blivit mycket på smörgåsen”, som hon säger.

För henne blev monteringsarbetet på företaget Partnertech utanför Åtvidaberg till slut för hårt. Hon sjukskrevs redan från den dag för fyra år sedan då hon gick till husläkaren. Nu är hon tillbaka på halvtid. Det är ett stort framsteg, för värken var kraftig den dagen läkaren konstaterade att hon slitit ut nacke och axlar.

På Partnertech tillverkas kretskort till företag som producerar allt från hemdatorer till truckar. Lokalerna ägdes en gång av Åtvidabergs stolthet, kontorsmaskinföretaget Facit, med 15.000 anställda som flest. Partnertech steg upp ur spillrorna efter den stora Facitkonkursen på 1970-talet.

De anställda är till stor del kvinnor, och monteringsarbetet monotont och krävande. Men Helle Christoffersen tycker om det.

– Det är på jobbet jag har mina vänner och jag har hela tiden arbetat för att komma tillbaka.

Både besvär och hjälp dröjde
1974 började hon på monteringen. Efter 15 år, runt 1989, började hon känna av rygg och axlar men fortsatte arbeta trots smärtorna. Först 2002 kom hon till en läkare som sjukskrev henne under lång tid.

– Jag förstår att många helt drar sig undan och får ännu svårare att komma tillbaka. Det är jättetråkigt att gå hemma och man hittar till slut ingen anledning alls att stiga ur sängen, inte ens på sommaren, säger hon.

– Men jag har hela tiden varit medbjuden på företagsfester och samlingar. Det betyder ofantligt mycket. Och jag sa från första början att jag skulle komma tillbaka, så någonstans visste jag redan från början att jag skulle börja jobba igen.

2005 begärde hon att få börja arbetsträna och nu arbetar hon åter halvtid. Hennes arbetsplats är omgjord med både stöd och rörlig hylla, och arbetet går bra, bara hon inte sitter för länge.

– Jag tänker mer på rörelser nu, och ser till att ta de mikropauser som läkaren har pratat om. Och med min nya arbetsplats slipper jag sträcka mig så långt efter komponenterna.

Samarbetet med företagshälsan har varit bra och den gör hela tiden uppföljningar. Det är också företagshälsan som kontaktar den lokala IF Metallklubben när någon blir sjukskriven.

– Vi får ned alla läkarintyg för dem som är sjukskrivna mer än åtta dagar, säger Yvonne Wretman på IF Metallklubben.

– Blir sjukskrivningen längre än 14 dagar gör vi anmälan till Afa Försäkring. På så sätt riskerar vi inte att någon missar sin ersättning från avtalssjukförsäkringen.

Betydlelsefulla pengar
Och ersättningen kan vara viktig.

– Ja, Jag vet inte hur jag skulle ha klarat mig annars, säger Helle Christoffersen.

– Ibland har jag väntat på ersättningen från avtalsförsäkringen för att över huvud taget ha råd att gå till läkare och för att kunna ta ut medicinen. Rent ekonomiskt betyder den mycket.

– Det är nog många som inte tänker på det, men när man är sjuk är det så små marginaler i vilket fall, så de extra pengarna betyder väldigt mycket.

Att få ut ersättning även från arbetsskadeförsäkringen har dock varit omöjligt.

– Tyvärr är reglerna som de är, säger Yvonne Wretman på IF Metallklubben. Man måste i stort sett kunna bevisa att det inte kan finnas någon annan möjlighet än att skadan eller förslitningen beror på jobbet. Men jag tycker det är solklart. Har man jobbat med montering åtta timmar om dagen i 30 år kan det knappast vara något annat, säger hon.

FAKTA: Helles ekonomi
Helle Christoffersens månadslön är 17.600 kronor före skatt om hon skulle jobba heltid. Då hon fram till förra året var sjukskriven med hel aktivitets-ersättning fick hon varje månad 8.600 kronor efter skatt från Försäkringskassan. Från avtalssjukförsäkringen AGS fick hon dessutom ett extra tillskott på 1.950 kronor efter skatt.