– Vi gick igenom avtalsrekommendationen från LO:s styrelse ordentligt. Alla tyckte att det är rejält att satsa på detta och då särskilt jämställdhetspotterna, säger Transports ordförande Per Winberg efter förbundets styrelsemöte i dag, måndag.

Före den 1 december ska alla LO-förbund ta ställning till avtalsförslaget.

LO:s avtalssekreterare Erland Olauson säger att inget särskilt händer om alla förbund då säger ja. Om något eller några inte säger ja förklarar han att LO och förbunden då får hitta formerna för att hantera en sådan situation.

Hittills har förutom Transport även Byggnads, Grafikerna, Handels och Seko sagt ja, medan något beslut ännu inte är fattat hos Elektrikerna, Fastighets, Kommunal, Livs, IF Metall, Målarna, Pappers och Skogs- och träfacket.

Avtalsplattformen innebär ett lönepåslag på 825 kronor, en jämställdhetspott till kvinnodominerade branscher, en höjning av lägstalönerna med minst 910 kronor samt en modell där förbunden binder sig att stödja varandras krav med sympatiaktioner.