/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2006/vinnare1.jpg
Lycklig trio. Tolken Pornpirat Lakkitsunton, fotografen som tog vinnarbilden, Roger Lundsten och LO-Tidningens reporter Göran Jacobsson. Foto: Bertil Ericsson.
/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2006/vinnare.jpg
Vinnarbidraget av Roger Lundsten.


Årets bästa bild i fackförbundspressen togs av LO-Tidningen. I går, torsdag, fick fotograf Roger Lundsten ta emot priset på fackförbundspressens dag.

– Det är görskoj. Ett klassiskt teamarbete mellan fotograf, reporter och i det här fallet även tolk, gjorde bilden möjlig, säger han.

En dramatisk bild av två thailändska rörsvetsare bakom ett gallerstängsel på Preemraff i Lysekil vann priset som bästa bild i fackförbundspressen. Det prisade fotot togs förra hösten då LO-Tidningen skrev en artikel om att svetsarna bara tjänade mellan 10 och 20 kronor i timmen.

De thailändska svetsarna hotades att skickas hem och var därför rädda för att tala om problemen, berättar LO-Tidningens reporter Göran Jacobsson. Med hjälp av tolken Pornpirat Lakkitsunton lyckades han dock få träffa två av dem på deras lunchrast och genom stängslet berättade de sin historia.

– Om vi inte haft tolk hade jobbet inte gått att genomföra. Det var hon som fick kontakt och telefonnummer till svetsarna, säger Göran Jacobsson.

Låg lågt
Att ta bilden var också svårt. Svetsarna övervakades ständigt av bemanningsföretaget som anställt dem. De två svetsarna som talat med LO-Tidningen ställde dock upp, och lovade också att försöka samla sina kollegor för en gruppbild. Roger Lundsten stod 350 meter utanför stängslet för att inte väcka onödig uppmärksamhet.

– Det gick fort som fan. På tio sekunder vällde det ut folk och ställde upp sig vid en vägg, totalt 150 till 200 stycken. Under 15 sekunder tittade de rakt in i kameran, sedan var de borta, säger han.

Andra nominerade
Roger Lundsten kände direkt att bilderna blev bra. Och han är mycket glad över en av dem vunnit pris, särskilt som han inte valt ut och skickat in den vinnande bilden själv.

– Det är alltid kul att få uppskattning för ett bra jobb, en ära. Hela jobbet var också väldigt roligt och speciellt, och utan de här båda hade det aldrig blivit någon bild, säger han och pekar på Göran Jacobsson och Pornpirat Lakkitsunton.

Förutom äran består priset av 10.000 kronor.

FAKTA: Fler pristagare
Segrare i övriga klasser i fackförbundspressens årliga tävling:
Bästa avslöjande: Birgitta Forsell, Seko-Magasinet
Bästa reportagetext: Maria Lannvik Duregård, Lärarnas Tidning
Bästa presentation: Erik Uppenberg, Social Qrage
Bästa fackliga nyhet på webben: Mårten Kierkegaard, SKTF-Tidningen