– Vi gick noga igenom kraven, den tekniska utformningen av jämställdhetspotten och att det handlar om hårdare samordning, säger grafikerfackets ordförande Jan Österlind efter förbundets ja till LO-samordningen.

Grafikerna är inte en del av Facken inom industrin, men facket samarbetar med industrifacken. Jan Österlind konstaterar att avtalsplattformen för Facken inom industrin ryms inom LO-samordningens avtalslinje.

Det är grafikernas avtalsråd som i dag, fredag, har ställt sig bakom avtalslinjen. Beslutet är en rekommendation till förbundsstyrelsen att acceptera den gemensamma LO-linjen. Med förbehållet att förutsättningarna inte förändras på något viktigt sätt. Enligt Jan Österlind skulle det kunna vara att flera LO-förbund inte ställer upp på LO-linjen.

Före den 1 december ska alla LO-förbund ta ställning till den avtalsplattform som LO-styrelsen beslutat om. Vid omröstningen i LO-styrelsen reserverade sig IF Metalls ordförande Stefan Löfven mot det färdiga och siffersatta LO-budet.