/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2006/lovet5.jpg
Stefan Löfven blev ordförande när storförbundet IF Metall bildades för ett knappt år sedan. Under den gångna veckan har han varit i blåsväder för IF Metalls motstånd mot jämställdhetspotter. Foto: Anders Wiklund.

Långpromenader och inspelade avsnitt av tv-serien Vänner gav IF Metalls ordförande Stefan Löfven avkoppling och kraft under förra veckans hektiska medieuppmärksamhet och diskussioner.

IF Metall-ordföranden utsattes för första gången för omfattande uppmärksamhet i medierna. Det var när LO och Facken inom industrin presenterade sina avtalsplattformar. Fokus riktades mot Stefan Löfvens reservation i LO-styrelsen och hans kritik av jämställdhetspotten.

Nu tycker han inte att det var så farligt. Han var förberedd och hade i stort sett väntat sig den utveckling som det blev.

– Det hela ska inte överdramatiseras. Det var verkligen ingen vardagshändelse, men heller ingen katastrof, säger han.

Stefan Löfven tar emot i sitt hörnrum på IF Metalls kontor klädd i välstruken skjorta och slips. Som vanligt svarar han lugnt och stilla på frågor. Han medger att det kunde kännas lite påfrestande när han hade pratat med tio eller femton journalister. Men Stefan Löfven tycker att det var stimulerande också, eftersom han är trygg i sin uppfattning och för att IF Metall ställer upp på hans linje.

Lösningen är felet
– En del av mediernas vinklingar var konstiga. De som gick ut på att vi skulle vara motståndare till jämställdhet. Det kändes frustrerande. Vi är bara mot den tekniska lösningen i jämställdhetspotten.

Han hade väntat sig att det skulle vara svårt att nå ut med IF Metalls budskap, och det har visat sig att många nu har uppfattningen att IF Metall inte är för jämställdhet. Ett problem, enligt Stefan Löfven:

– Visst är det här ett tufft jobb, men till största delen är det fantastiskt. Jag är heller inte ensam om att ha det tufft. Det är betydligt hårdare att stå i en press hela dagarna.

Argumenten och sin fackliga linje hämtar han inte bara i IF Metalls ledning utan även i lokala klubbar. I den här diskussionen har han vänt sig till tvätteriarbetare och anställda i textilbranschen. När han prövat LO-samordningens uppfattning har han sett tvätterianställda och lågbetalda svetsare framför sig.

Viktigt att bolla
Diskussionerna om LO-samordningen har pågått i veckor. Vid sidan av mötena har Stefan Löfven mer förutsättningslösa diskussioner med ordförandena för de andra LO-förbunden. Det tycker han är värdefullt.

Däremot är det ingen som kommer till IF Metall med de riktigt skarpa invändningarna och teorierna. I en del förbund frågar sig några om IF Metall överhuvudtaget haft ambitionen att komma överens med de andra LO-förbunden. Andra undrar om IF Metall har någon egen pensionsuppgörelse på gång.

– Det där är helt fel. Om någon har sådana funderingar så borde de komma till oss så ska vi reda ut det, säger Stefan Löfven aningen upprört.

Läs också: nyhetsartikeln "Vill vänta med beslut om sympati"

Läs också: chefredaktör Tommy Öbergs analys "Voffor gör di på detta viset?"