BIOGRAFI. Felix tomatketchup och Bostongurka har länge varit självklara på köksbordet i många svenska hem. Per T Ohlsson, den förre politiske chefredaktören på Sydsvenska Dagbladet, har skrivit en bok om mannen bakom varumärket.

Herbert Felix var av judisk börd och flydde från Znojmo i Tjeckoslovakien till Sverige 1938. Med sig hade han en släkttradition av ättiksinläggningar. Sverige var en viktig marknad för Löw & Felix och Herbert hade gjort flera resor till Sverige.

AB P Håkansson i Eslöv letade efter någon som kunde hjälpa salubrinfabriken ur ett problem. De hade svårt att finna avsättning för ättiksöverskottet. Verkställande direktören blev uppringd av en affärsbekant som kände till Herbert Felix. ”Här har jag en gosse som kan gurkor, den tycker jag att du ska ta vara på.”

Så började Herberts karriär i Sverige. Företaget bytte namn till Felix. Framgången kom sedan snabbt. När levnadsstandarden höjdes årtiondena efter andra världskriget började folk köpa mer halvfabrikat.

Per T Ohlssons syfte är att skildra ett flyktingöde och visa att det bakom många varumärken finns en invandrare. Familjen Bonnier kom från Tyskland. Italienaren Carlos Zoéga öppnade kaffehandel i Landskrona 1881. Tre schweiziska bröder vid namn Cloetta grundade en chokladfabrik i Malmö.

Riktigt är att industrialismen och välståndet i Sverige i stor utsträckning skapats av människor som av en eller annan anledning sökt lyckan och sin utkomst i vårt land. Men att som Per T Ohlsson speciellt hylla entreprenörerna och företagarna för välståndet är inte den verkliga bilden av historien. Produktionen av varor och tjänster är grunden, och välståndet har framförallt skapats av de arbetande. Utan deras arbete inget välstånd.

Borgerliga skribenter som Per T Ohlsson lyfter sällan fram politikens och det fackliga arbetets betydelse för välståndets och välfärdssamhällets utveckling. De politiska besluten att bygga ut samhällets infrastruktur, vägar, järnväg, sjukvård, skolor, bostäder och så vidare, har betytt oerhört mycket. Välfärdssamhällets socialförsäkringar och den fackliga kampen för högre löner och bättre arbetsvillkor likaså.

Borgerligheten ser ständigt den driftige entreprenören som lösningen på fler arbetstillfällen och högre välstånd. Det kändes igen även i årets valdebatt. De arbetandes insats är tydligen inte så mycket värd.

Bok: Konservkungen Herbert Felix – ett flyktingöde i 1900-talets Europa
Författare: Per T Ohlsson
Förlag: Bonnier Fakta

Lennart Hallengren
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören