Den borgerliga regeringen ska försämra a-kassan. Genom det urholkas välfärdssamhället, men det håller regeringen hemligt.

Deltidsarbetande får svårare att få a-kassa genom den nya regeringens förslag. För att få a-kassa i dag måste en person jobba 70 timmar i månaden under sex av tolv månader. Regeringen vill ändra det till 80 timmar. En person som deltidsarbetar och blir sjuk, eller måste vara hemma med sjukt barn, riskerar därmed att bli av med ersättningen.

Det drabbar kvinnor, och främst arbetarkvinnor, i större utsträckning än män. Vi hittar kvinnorna inom handeln, hotell- och restaurangbranschen och vården. Kvinnor som redan har tuffa arbetsvillkor och stressiga yrken.

De som inte får a-kassa tvingas i värsta fall att gå på socialbidrag – men först måste de göra av med både sina och sina barns sparpengar.

Fler blir arbetslösa och färre får a-kassa
Samtidigt tar regeringen bort många arbetsmarknadsåtgärder. Därmed blir fler arbetslösa och färre får a-kassa. Fler blir tvungna att gå på socialbidrag, och på så sätt urholkas kommunernas budget. Det leder också till att det måste skäras ner på den kommunala vården och på skolan. Samtidigt får de lokala politikerna ta smällen för regeringens beteende.

Och de som får betala priset är arbetarklassens kvinnor, barnen och de pensionärer som i sina dagar slitit som djur, men har en ynklig pension.

Till på köpet plockas friåret bort, trots att många inom vården behöver det för att återhämta sig från de tunga arbetsvillkoren. Dessutom är det inte samhället som betalar friåret – eftersom många har betalt sitt friår flera gånger om genom skatten.

Vi måste kämpa fackligt och ryta till
Regeringen undviker att lägga fram hur allting hänger ihop, och därför måste vi bli fler som visar det. Vi måste engagera oss fackligt och ryta till. Men borgerligheten vill förhindra oss att göra det genom att slopa avdragsrätten för fackföreningsavgiften. Vi har alla vår ansvar att ryta till, annars kommer den borgerliga regeringen att knuffa ner oss i en bottenlös avgrund.

P.S Jag uppmanar er alla att skriva under namninsamlingarna. D.S

Besök också: Rör inte a-kassan

Besök också: Rör inte fackföreningsavgiften

Sofie Wiklund
Ledarskribent på Dala-Demokraten och kafébiträde
Skriv till debattredaktören