Nio av tio i LO-opinion vill att alla LO-förbund ska bilda en enad front i avtalsrörelsen.

– Det har nog aldrig varit av större vikt att visa enighet och styrka än nu, tycker Kristina Sjöblom, processoperatör på M-real i Husum och skyddsombud i Pappers.

– Regeringen har som mål att krossa all facklig enighet, anser hon.

105 personer svarade på frågorna om LO:s lönekrav och den spruckna samordningen. Av dem är var femte, noga räknat 21 personer, med i IF Metall. 90 procent av dem vill att LO-förbunden ska uppträda på enad front.

Stöttar Stefan
Peter Bäckström, operatör och klubbordförande på Berendsens tvätteri i Eskilstuna, hör till dem – men säger ändå:

– Stefan Löfven gör rätt i att reservera sig om kvinnopotterna. Vi i tvätterierna skulle inte tjäna många kronor på detta, samtidigt som vi kan bli tvingade ut i en sympatistrejk för dem som har högre löner än vi.

Bland dem som tillhör andra LO-förbund är de kritiska rösterna desto fler. Torkel Blom, tidningsbud och vice sektionsordförande i Transport, uttrycker sig kort:

– Säger man på förhand att enighet är viktigt så är det så.

Löjliga krav
45 procent tycker att lönekraven är för låga. Flera efterlyser kompensation för den höjda a-kassan. En och annan hänvisar till direktörernas lönelyft och till att många företag redovisar rekordvinster.

– Mina arbetskamrater blir mer och mer arga på ordningen i samhället. Om jag inte minns fel fick direktörerna 15 procent. Om samhällsekonomin klarar det så är LO:s krav löjligt låga, resonerar Torvald Zackrisson, plåtmontör och gruppordförande på Saab i Linköping.

– Lönespridningen ökar mellan de fattigaste och de rikaste. Hur länge ska LO-kollektivet slava åt de rikaste? När är det vår tur? undrar Ulf Hörnelid i Norsjö i Västerbotten, undersköterska och sektionsordförande i Kommunal.