Kvinnopotter och satsning på lägstalöner är välkomna satsningar på Tvätteriet i Alingsås där de anställda är medlemmar i Kommunal.

Tvätteriet i Alingsås ägs av landstinget och de runt 275 anställda är med i Kommunal. Snittlönen i mars låg på 17.547 kronor, men har höjts med några hundralappar sedan dess.

– Det är fortfarande alldeles för lågt. Åtminstone en tusenlapp till borde vi få i det nya avtalet, säger Tina Trogen, klubbordförande på tvätteriet.

Hon berättar att ingångslönen för ungdomar ligger på 14.900 kronor och att många är nyanställda och har löner strax över lägstanivån. Tina Trogen tycker därför att LO:s satsning på kvinnopotter och lägstalöner är bra. Att IF Metall säger nej till kvinnopotter har hon ingen förståelse för.

– De har ju också medlemmar som jobbar på tvätterier med dålig lön. Det finns ingen anledning att kvinnolönerna ska vara lägre, säger hon.

Nu hoppas Tina Trogen på att samordningen mellan förbunden ändå ska ge ett extra stöd i avtalsrörelsen.

– Jag hoppas att vi får större genomslag, men vi får se hur det blir. Det är svårt att få upp lönerna. Vi inom Kommunal har kämpat för det länge, säger hon.

Läs också: nyhetsartikeln "Tvättarna redo att sympatistrejka"