Den 14 december planeras en stor facklig manifestation mot a-kasseändringarna i Stockholm. Flera LO-distrikt runt om i landet överväger också att agera.

– Den 14 december finns på ritbordet men inget är klart ännu, bekräftar Per Johansson, LO:s handläggare av a-kassefrågor.

LO:s styrelse ska på måndag bestämma om det ska bli någon manifestation. Samma dag ska även TCO:s styrelse fatta beslut om tjänstemannafacket ska genomföra några liknande protester. Just nu är det ett starkt tryck i a-kassefrågan­.

–  Jag får säkert tio telefonsamtal om dagen från fackliga företrädare, men även vanliga medlemmar. De
förväntar sig att LO ska göra något, säger Per Johansson.

Väl vald dag
Att genomföra protesterna samma dag som IF Metall har sin extra kongress om a-kassan, den 14 december, kan vara ett sätt att slå två flugor i en smäll. Dels är frågan uppe i och med kongressen, dels finns det redan 700 kongressbesökare som kan vara med i aktionen.

Per Johansson uppger att flera LO-distrikt runt om i landet också överväger att genomföra manifestationer på sina hemorter.

Kritiken mot förändringarna i a-kassan har varit tung. Tidigare i veckan höll regeringen en hearing med fack och myndigheter som påverkas av förslaget.  De fackliga organisationerna inriktade sig på vilka hårda ekonomiska konsekvenser förslaget får för de svagaste grupperna på arbetsmarknaden. Ersättningen sänks och det blir svårare att få rätt till a-kassa.

Mission impossible
Myndigheterna levererade andra synpunkter. Det är snudd på omöjligt att göra om datasystemen för utbetalning och beräkning av a-kassa före nyår, bedömde Försäkringskassan, Arbetslöshetskassornas samorganisation och Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

Kommunernas representant påpekade socialbidragskostnaderna förväntas öka med en miljard kronor då stora grupper hamnar utanför försäkringssystemet.

Läs också: nyhetsartikeln "A-kassan sänks med en tusenlapp i veckan"