Amerikanska fack rekordsatsar inför kongressvalet. Kontrollen av kongressen står på spel. Det gäller att få alla medlemmar att gå till vallokalen och rösta.
 
Nästa veckas val till kongressen i USA ser ut att bli det mest spännande på länge. Presidentens parti, republikanerna, kan enligt opinionsmätningarna förlora den majoritet som partiet haft i över ett decennium.

Demokraterna behöver vinna 15 nya platser i representanthuset för att ta kontrollen i den ena av kongressens två kammare. Ett mål som nu bedöms vara inom räckhåll. Även majoritet i senaten, något som kräver att demokraterna vinner sex mandat från republikanerna, är inom räckhåll.

Det amerikanska facket som länge burit ett djupt missnöje med det republikanska styret vädrar morgonluft. Med demokraterna i majoritet hoppas man få igenom en höjning av minimilönen och ny lagstiftning som skulle göra det enklare att organisera nya medlemmar.

Centralorganisationen, AFL-CIO, satsar nästan 300 miljoner kronor på sin valkampanj. Summan är rekordstor i ett mellanårsval till kongressen. Inriktningen är tydlig – att uppmana medlemmarna att gå och rösta. Valdeltagandet i mellanårsval har under det senaste decennierna regelmässigt varit under 40 procent. Kampanjen tar sikte på delstater där valutgången är oviss.

Fackens insatser kan komma att få betydelse. Flera av valen där det står och väger hålls i industritunga delstater i Mellanvästern, där facket fortfarande har ett starkt fäste. Ett annat sätt att få kärn-väljarna till vallokalen är att hålla lokala folkomröstningar i hjärtefrågor där man har den allmänna opinionen på sin sida. Republikanernas framgång i förra valet tillskrivs delvis att flera delstater höll folkomröstning om förbud mot homo-äktenskap. Något som även sker i årets val. Men demokraterna har i år hittat ett eget svar på detta.

På flera håll har fackliga och andra organisationer tvingat fram folkomröstningar om höjning av den lagstadgade minimilönen. Väljarna i sex delstater ska på tisdag ta ställning till om den delstatliga minimilönen ska höjas över den nationella. Den federala minimilönen har varit oförändrad sedan 1997 och uppgår till fem dollar och femton cent i timmen, något som motsvarar en timlön på 37 svenska kronor.