Den nya regeringens positiva inställning till EU välkomnas av Margot Wallström, EU-kommissionär med ansvar för kommunikation.
 
– Det är bra om svenskarna kan sluta gräva ner sig i ja- eller nej-diket och i stället frågar sig hur Sverige ska använda sig av EU, säger Margot Wallström som i dagarna besöker kommissionen i Stockholm.

Hon anser att det saknades ett Europaperspektiv i valrörelsen. Själv står hon kvar vid att hon inte kandiderar som ordförande för socialdemokraterna.

På frågan om hon anser att det ska bli en kvinna svarar hon:

– Alla förväntar sig det. Jag tycker det är viktigt att det blir en kvinnlig ordförande.

I år höll hon inget första maj-tal men nästa år ”får vi se”.

Margot Wallström är med i den grupp inom EU som ska försöka hitta lösningar på konflikten om ett nytt konstitutionellt fördrag, det som ligger i ide sedan folket röstat nej i Nederländerna och Frankrike.

– Många länder har sagt ja till den nya konstitutionen och vill inte ha något nytt förslag, medan i Nederländerna säger de att det måste komma något nytt. Jag ser ingen enkel lösning, säger Margot Wallström.