Alla ska med i a-kassan. Det vill regeringen och planerar att införa ett obligatorium. Men samtidigt ska det bli svårare att få ersättning. Stora grupper kommer inte längre att få ut någon ersättning. Linjen ligger fast hos arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Som väntat möttes regeringen av stark kritik under den hearing om a-kassan som den höll i dag, måndag. LO hade tidigare på dagen beslutat att i början av december genomföra en manifestation mot ändringarna i a-kassan.

Förra veckan tillfrågades arbetsmarknadens aktörer vad de ansåg om avgiftshöjningen. I dag fångades synpunkter om regelförändringar. I utkastet till regeringens proposition finns en rad förändringar som gör det svårare att få ersättning.

Tidsplanen fast
Sven Otto Littorin kunde under måndagens möte berätta att planerna och den snäva tidsplanen ligger fast, trots kritiken.

– Det leder inte till en bättre ton på arbetsmarknaden, sa Leif Håkansson, LO:s tredje vice ordförande, direkt efter hearingen med regeringen.

TCO, som utsett november till en kampanjmånad mot förändringarna i a-kassan var också kritiskt. Sänkta löner och färre som klarar sig på a-kassan. Så beskriver tjänstemannaorganisationen regerings a-kassaförslag.

A-kassornas samarbetsorganisation har deklarerat att de stora förändringarna knappast går att genomföra redan till årsskiftet.

Avdukat bord?
– Jag är övertygad om att det går att hinna med förändringarna i tid – om alla bara jobbar för högtryck med frågan, svarade Sven Otto Littorin, som också har deklarerat att det har funnits gott om tid att förbereda förändringarna.

– Det är naturligtvis fullständigt fel, kommenterar TCO:s ordförande Sture Nord i ett pressmeddelande. Det är skillnad mellan idéer från politiska partier och konkreta förslag till lagändring. I själva verket förklarar Littorins inställning hur regeringen utan rimlig beredningsprocess tänker driva igenom försämringarna, fortsätter han.

Sven Otto Littorin kan förstå att facken är kritiska, men kommenterar ändå kritiken:

– Det är viktigt att de gör sina röster hörda, men samtidigt kom vi till ett bord där inte bara bordsduken var uppäten, utan även besticken och glasen. En femtedel står utanför arbetsmarknaden och något måste göras.

FAKTA: Svårare få ersättning från a-kassan
I utkast till sin a-kasseproposition föreslår regeringen en mängd förändringar i villkoren för att få a-kassa. Regeringen tänker:
• Skärpa reglerna för arbetsvillkor för få rätt till ersättning.
• Sänka överhoppningsregeln från sju till fem år.
• Avskaffa studerandevilkoret. Det ska inte längre gå att kvalificera sig för a-kassa genom studier.
• Ändra beräkningen av normalarbetstid.