I dag presenterade socialdemokraterna sin budgetmotion, och den är ett hårt angrepp mot regeringen.

– Regeringens politik innebär att de redan rika gör stora ekonomiska vinster medan de med dålig ekonomin får ytterst marginella förbättringar. Därmed ökar klyftorna i samhället, säger Per Nuder i en kommentar.

Mest till de rika
Socialdemokraterna har låtit riksdagens utredningstjänst räkna ut vilka effekter regeringens politik får. Analysen visar att den halva av befolkningen som tjänar mest får 88 procent av de förbättringar i privatekonomin som regeringen utlovat, medan den fattigaste halvan bara får 12 procent. Männen får också mer än kvinnorna.

– I vår socialdemokratiska värld betyder fördelningspolitik att ge mer till dem som har störts behov, men borgarna går åt andra hållet, säger Mona Sahlin.

Högre arbetslöshet
Socialdemokraterna räknar i sin budgetmotion med att partiets politik skulle ge en lägre öppen arbetslöshet än regeringens under nästa år, 4,5 procent i jämförelse med 5,8 procent.

– Att fler nu blir öppet arbetslösa är resultatet av medvetna åtgärder i regeringens budget, säger Mona Sahlin.

Hon är kritisk till att regeringen minskar antalet platser i arbetsmarknadsåtgärder, och anser att satsningen på så kallade nystartsjobb till långtidsarbetslösa inte räcker. Socialdemokraterna vill i sin budget införa nystartsjobb även inom offentlig sektor. Det skulle ge 44.000 jobb nästa år i stället för de 10.000 inom det privata näringslivet som regeringen räknar med.

A-kassekritik
Mest kritisk är Mona Sahlin dock till försämringarna i a-kassan, som förutom lägre ersättning och höjda avgifter även kan tvinga människor att ta arbeten där de bara tjänar lite mer än hälften av sin tidigare lön. Hon säger att försämringarna är ett medvetet grepp för att skapa underbetalda låglöneyrken inom den privata tjänstesektorn. Därför blir det en av oppositionens främsta uppgifter att försöka motverka försämringarna, och Mona Sahlin ser gärna ett samarbete med facket.

– Jag hoppas på ett enat motstånd som pågår länge. Det här är inget vi i partiet eller fackföreningsrörelsen kan acceptera, säger hon.