Lönen behöver höjas. I dag lever många inom detaljhandeln på ob-tilläggen.

För fackförbundet Handels är en höjning av lägstalönen ett viktigt krav i den kommande avtalsrörelsen. Många arbetsgivare använder lägstalönerna som ett sätt att hålla nere lönerna. Extra personal och skolungdomar har ofta löner som ligger nära avtalets allra lägsta löner.

Fackets tanke är att en höjning av avtalets lägsta löner ska trycka upp alla löner. Men Mary Niva i klubbstyrelsen på Coop stormarknad i Kiruna vet inte om en höjning av lägstalönerna är rätt väg, att lönen måste upp är hon däremot övertygad om.

– Många deltidare jagar det där jävla ob-tillägget, säger hon. De klarar sig inte utan.

Själv har hon drygt 19.000 kronor i månaden och några tusen av det kommer varje månad från ob-tillägget. Jan Flygare får hoppa in på livsmedelsavdelningen när Coop stormarknad behöver honom. Han tjänar en bit över lägstalönen – 96 kronor i timmen. Det tycker han är acceptabelt, men jämfört med andra yrkesgrupper är det nog ganska lite, säger han.

Mary Niva i klubbstyrelsen ser också att andra behöver en höjning.

– De som är med i Hotell- och restaurang och Kommunal tjänar ju ännu sämre än vi.

Läs också: nyhetsartikeln "Tjänstemannafack har sämsta lägstalönerna"

Läs också: nyhetsartikeln "Ordkriget om lägstalönerna har börjat"