Regeringen går blixtsnabbt fram för att förändra reglerna kring a-kassan. Parterna på arbetsmarknaden får lämna sina synpunkter direkt vid en hearing i dag, måndag.

Då regeringen ska genomföra stora förändringar lägger den normalt ut förslagen på remiss där de berörda får tid att komma med synpunkter och förslag till förändringar. A-kassans förändringar behandlas dock skyndsamt med en hearing.

Regeringen har bjudit in LO, TCO, Saco, Svenskt Näringsliv, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, Arbetslöshetskassornas samarbetsorganisation och en rad andra aktörer på arbetsmarknaden och i Myndighetssverige för att höra vad de har att säga om förslagen som ligger. Närmast för dörren står en avgiftshöjning av a-kassan på högst 300 kronor per månad.

På en pressträff på måndagen kommenterade LO:s tredje vice ordförande Leif Håkansson regeringens arbetsmetoder.

– Att genomföra förändringen utan remissförfarande är att visa dålig respekt.