Nio av tio i LO-opinion vill att facket ska begära kompensation för de höjda egenavgifterna till a-kassan.

– Vi ska absolut ha kompensation. Speciellt när den av moderaterna tidigare utlovade tusenlappen först krympte till 500 kronor och nu till några hundralappar. Vi kommer att få sänkta reallöner med alla avgiftshöjningar som regeringen vill genomföra, anser Peter Bäckström, operatör och klubbordförande på tvätteriet Berendsen i Eskilstuna.

Anette Larsson, undersköterska på Danderyds sjukhus och medlem i Kommunal, är en av dem som inte håller med.

– Satsa på höjd lön istället, facket borde gå runt av egen kraft, tycker hon.

Viveka Engholm, originalare på Luleå Alltryck och aktiv i Grafikerna, tror att talet om medlemsflykt när a-kassan höjs kan bli en självuppfyllande profetia. Hon saknar offensiva tongångar från facket och efterlyser nytänkande så att facket ”inte går samma väg som Svenska kyrkan”.

–  Uråldriga skygglappar hindrar oss från att se möjligheterna. Facken borde spegla arbetsplatserna, där alla inte är röda eller blå längre. Många är mer rosa-lila. Det måste gå att fånga in dem. Då blir vi oslagbara!