Tiotals miljoner av fackets pengar går upp i rök efter sparbolaget Custodias konkurs. I södra Sverige spreds ryktet om sparbolagets förträfflighet som en löpeld bland Metallavdelningarna. Nu förlorar de sina sparpengar.

Sju avdelningar i södra Sverige riskerar att förlorar sammanlagt nästan 14 miljoner kronor i Custodias konkurs. För flera av avdelningarna innebär det att de blir av med nästan hälften av sitt sparkapital. Det började kring millenniumskiftet.

Börsen dök och flera Metallavdelningar i södra Sverige var missnöjda med att se sparpengarna krympa. De övervägde alternativa placeringar. Samtidigt har en tidigare bankman i Landskrona, som varit med och byggt upp de fackliga medlemslånen, startat eget som finansiell konsult. Den tidigare bankmannen var även ombud åt Custodia. Han ordnade ett möte mellan bolaget och Metalls avdelningar i Olofström och Landskrona.

Avdelningarna beslutar sig senare för att sätta in en stor del av sina sparpengar i bolaget. Under flera år verkar det som en lyckad uppgörelse. Räntan är hög, upp till elva procent, för den som binder pengarna en längre tid. Ryktet om den goda placeringen sprider sig till andra Metall- och Grafikeravdelningar i södra Sverige. Flera avdelningar satsar sina pengar.

Blekinge tog värsta smällen
Men nu när bolaget går i konkurs kommer efterräkningen. Värst drabbas IF Metalls avdelning i Blekinge. Den riskerar att bli av med merparten av de sex miljoner kronor som avdelningen satt in.

– I runda slängar har hälften av avdelningens tillgångar försvunnit, säger kassören Yngve Svensson.

Konkursförvaltaren Ackordcentralen i Malmö har tidigare uppgivit att spararna kan få tillbaka cirka 30 procent av sitt kapital, men att det kan ta många år. Nya uppgifter tyder dock på att bolagets tillgångar var mindre än förväntat vilket gör det svårare att få tillbaka pengarna.

Yngve Svensson räknar med att avdelningen bara får tillbaka 250.000 kronor, via den statliga insättningsgarantin, av de sex miljonerna. Läget ser inte mycket bättre ut för de andra avdelningarna. IF Metall i Halland har 3,6 miljoner insatta. IF Metall i Landskrona har 1,4 miljoner kronor sparade, medan avdelningen i Helsingborg har 1,3 miljoner på sitt konto. Även tre avdelningar i Grafiska fackförbundet förlorar pengar.

Halva bufferten
Grafikernas avdelning 2 har satsat drygt 900.000 kronor. Grafiska fackföreningen i Småland och Skåne har satt in 266.000 respektive 283.000 kronor. För många av avdelningarna  är det stora summor som går upp i rök. Det handlar om nästan hälften av deras sparkapital. Trots det uppger de flesta avdelningarna att avbräcket inte kommer att få någon omedelbar betydelse för den löpande verksamheten.

– De pengar som vi förlorar har vi haft i vår skattkista och de har inte haft någon direkt betydelse för verksamheten. Men det är naturligtvis ändå tragiskt, säger Per Persson, kassör i IF Metall Halland.

FAKTA: Hög ränta lockbete
Malmöföretaget Custodia var ett sparbolag vars idé var att låna ut pengar till bolag med dålig ekonomi. Bolaget har funnits sedan 1989. De som satte in sina pengar erbjöds en hög ränta. I januari drog Finansinspektionen in tillståndet på grund av bristande kredithantering och i slutet av augusti gick bolaget i konkurs. Till en början såg det ut som om många av spararna skulle få tillbaka sina pengar, men den senaste veckan har det visat sig att bolagets tillgångar var mindre än förväntat.