Totalt drabbas runt 400 anställda av Swedish Meats omorganisation., Ungefär hälften av dem kommer att erbjudas jobb på andra orter, enligt företagets informationsdirektör Hampe Mobärg.

– Visst försvinner många jobb, men det dyker också upp nya. De uppsagda har givetvis förtur till dessa tjänster, säger han.

Allt försvinner
Hela produktionen i Helsingborg försvinner, vilket innebär att 222 anställda sägs upp. Även fabriken i Malmö läggs ned och där försvinner 26 tjänster. Företaget inleder nu förhandlingarna med facket och tanken är att största delen av produktionen ska vara flyttad inom ett halvår.

Slakteriverksamheten flyttas tillfälligt till Kävlinge, men ska sedan vidare till ett nybyggt slakteri om ungefär två år. Då läggs även Kävlingeanläggningen ned och ytterligare 149 anställda blir av med sina jobb.

Gemensam sak
– Det är väldigt olyckligt att det blir så här, men ändå skönt att det ligger långt fram i tiden för oss. Förhoppningsvis kan vi påverka beslutet till dess. Det är värre för våra kollegor i Helsingborg och Malmö. Jag lider med dem, säger Roland Sandgren som är klubbordförande i Kävlinge.

Han berättar att beslutet om samordningen och nedläggningarna var väntat. Däremot visste facket inget om vilka anläggningar som skulle drabbas. I morgon, torsdag, träffas ledningarna för de fackklubbarna på de olika anläggningarna och diskuterar nedläggningarna.

– Det är möjligt att vi går samman och gör gemensam sak, men det vet jag inte än, säger Roland Sandgren.

Konkurrens
Anledningen till omorganisationen är, enligt företagsledningen, den ökade konkurrensen från framför allt låglöneländer.  Swedish Meats har också haft stor med överkapacitet i sina anläggningar och därför var nedskärningar nödvändiga, enligt Hampe Mobärg.

Företaget räknar med att tjäna 75 miljoner om året på omorganisationen.