Förhandlingarna om neddragningarna på GM har precis inletts.

Avsikten hos företaget är att flytta all montering av motorerna för Saab 9-3 till Tyskland. Det ska ske under våren 2007. Kaiserslautern blir det framtida centrumet för motortillverkningen för 9-3-modellen.

– Vi gör detta av strategiska skäl och för att minska de totala kostnaderna för verksamheten i Europa, säger Peter Almqvist, fabrikschef i Södertälje, till TT.

Produktionen av motorerna till Saabs 9-5-modell, liksom produktutveckling, blir fortsatt kvar i Södertälje. Och enligt fabriksledningen planeras inga ytterligare neddragningar. Någon ersättningsproduktion från Tyskland till Sverige är inte aktuell nu.

Vid GM:s växellådsfabrik i Göteborg anges att svag efterfrågan på de femväxlade lådorna är en orsak till övertalighet. Efterfrågan på sexväxlade lådor stiger däremot, men de tillverkas inte i Göteborg.