Facket behöver starta en offensiv för att behålla medlemmarna.

Många i LO-opinion tror att det behövs för att stoppa massflykt när avdragsrätten för fackföre-ningsavgiften slopas och avgiften till a-kassan chockhöjs. Avtalsrörelsen kan bli avgörande.

– Om inte facket centralt tar strid och kämpar för bra avtal kommer flera att sluta, tror Gunnar Pettersson, svetsare och gruppordförande på Volvo Lastvagnar i Umeå.

Roy Anderzon, undersköterska på servicehuset Igelkotten och aktiv i Kommunal, berättar om avhopp efter förra avtalsrörelsen. Minnena efter strejken sitter djupt.

– Flera har gått ur och fler blir det. De säger: ”Ingen lyssnar på oss så varför ska vi vara med i facket?”.

Återväxten ett problem
De unga är mest benägna att gå ur. Och framför allt: det blir ännu svårare att värva unga till facket. Samtidigt går många i pension – och i den  gruppen är alla med i facket. Den beskrivningen kommer igen i många svar. Slutsatsen är att det krävs hårt arbete av facket både lokalt och centralt för att vända eller i varje fall bromsa utvecklingen.

– Vi som jobbar fackligt måste lägga ner massor med jobb på att bevisa att eniga är vi starka, resonerar Per Johansson, Skövde, ventilationsplåtslagare och aktiv i Byggnads.

Gullvi Strååt, Växjö, vårdare och sektionsordförande i Kommunal, berättar att många har anammat alliansens budskap om a-kassan först efter valet.

– Nu kommer de och vill att vi ska gå ut med protestlistor mot regeringen Reinfeldt. Men tyvärr, vi har ingen ångervecka.

Resonerade sig fram
Lena Nilsson, verkstadsarbetare och klubbordförande på Outokumpu, tog hjälp av sina arbetskamrater för att svara på frågan i LO-opinon.

– Vi har diskuterat frågan på olika avdelningar och utifrån det blir svaret att högst en av tio lämnar facket.

En och annan tycker att facket ska begära kompensation för dyrare a-kassa i avtalsförhandlingarna. Någon påpekar att arbetsgivarnas organisationer är skattefriade samtidigt som facket beskattas.