Metallica, IF Metalls riskkapitalbolag, har kostat medlemmarna 43 miljoner kronor sedan starten.
– Det har inte gått som vi tänkt oss, säger Metallicas vd Hans Karlsson.

1999 bildades riskkapitalbolaget Metallica. Metallarbetarnas fack hade då vikt cirka fyra miljarder kronor till att satsa på aktier.
Av dessa skulle 220 miljoner placeras av Metallica på onoterade aktier på mindre företag inom metallindustrin.

– Ett motiv var att sprida riskerna, säger Hans Karlsson.

I början såg det bra ut. Kurvorna pekade uppåt. Men 2000 rasade börsen och det blev ett par tunga förlustår för bolaget.

– Sedan starten har vi en förlust på 43 miljoner kronor.

Aktiehandeln har gått plus men räknas administrationskostnaderna in har fackets riskkapitalbolag blivit en förlustaffär. Sedan några år tillbaka har bolaget ett investeringsstopp och nu handlar verksamheten endast om att förvalta de tio företag finns kvar i aktieportföljen.

De två senaste åren har Metallicas förluster vänt. 2005 var resultatet efter finansiella poster en vinst på 13 miljoner kronor. I år ser det ännu bättre ut. Delårsrapporten, som sträcker sig till augusti, visar en vinst på 19 miljoner kronor. Från början var det tänkt att Metallica skulle hålla på i fem år men den svaga utvecklingen, plus det faktum att förvaltarna tror att några av företagen i aktieportföljen kommer att fortsätta utvecklas positivt, gör att det ännu inte finns några planer på att sälja ut.

– Det tar längre tid och blir dyrare än vad vi trott. Men vi har lärt oss en massa. Att köpa onoterad aktier är väl något av det mest riskfyllda man kan göra, säger Hans Karlsson.