REPORTAGE. Idag betraktas personal som en kostnad som ska skäras ned på. Ju fler anställda cheferna kan göra sig av med desto högre lön får de. Det visar undersökningar som gjorts i USA, där arbetsmarknaden de senaste åren hårdnat för höga tjänstemän i samband med rationaliseringar. Tidigare drabbades mest arbetare av arbetslösheten, men nu slår den till även högre upp i hierarkin.

För några år sedan undersökte Barbara Ehrenreich låglönelandet Amerika genom att wallraffa som städerska, servitris och expedit. Sina erfarenheter redovisade hon sedan i boken Barskrapad, en bestseller om hur ett i praktiken rättslöst proletariat utnyttjades i en krass ekonomi. Med den i ryggen har hon nu gått vidare till att utröna medelklassens arbetsvillkor.

Precis som förra gången granskar hon problemet inifrån. Hon antog sitt flicknamn, skaffade sig en CV och en förhistoria som konsult och gick sedan in för att få ett välbetalt jobb inom PR. Det trodde hon skulle ta cirka ett halvår, därefter tänkte hon arbeta några månader för att lära känna företagsvärlden. Men planerna sprack. Trots att hon sökte hundratals jobb fick hon aldrig något.

Människovärdet mäts i dollar
Istället tillbringade hon månader i en djungel av tjänstvilliga karriärcoacher, föreläsare, konsulter och stödgrupper som erbjöd sig att hjälpa henne. Mot betalning förstås. Så hon lade ner tusentals dollar på att genomgå personlighetstester, åka på företagsläger, utveckla sin CV, skaffa sig ett vinnande sätt och rätt kläder.

Överallt möttes hon av uppmaningen att nätverka och fick tips på vart hon skulle vända sig. Hon ville mingla runt bland storfräsare, men hamnade på affärssammankomster med religiösa förtecken eller sittningar med dragning åt gruppterapi. Där trampade hon runt i ett träsk av floskler och formler avsedda att stärka henne, men några verkliga kontakter knöt hon aldrig.

De enda hon träffade på var andra arbetslösa, ofta bittra, förtvivlade och utan hopp. Människor som gjort allting rätt – skaffat sig utbildning och klättrat på karriärstegen – men ändå misslyckats. Från att ha tillhört samhällets övre skikt hotades de nu av fritt fall rakt ner i fattigdomen. Ett kännbart misslyckande i ett samhälle där människovärdet mäts i dollar och skyddsnäten nästan är obefintliga. Ihåligheten i välfärdsstaten USA ger eko långt ut i världen.

En beklämmande värld
Ehrenreich lyckades aldrig ta sig in i företagsvärlden, men närstuderade däremot den övergångszon där alla arbetslösa tjänstemän uppehåller sig på väg mot nya jobb. Det var naturligtvis tålamodsprövande för henne, men tyvärr också för läsaren med detta utdragna fördjupande i en beklämmande värld av kvasipsykologer, predikanter och rådgivare som alla snyltade på de utslagnas pressade situation.

Hon kommer aldrig vidare utan står i stort sett kvar på samma fläck i sina försök att få ett jobb. I längden blir det tjatigt att läsa om hennes ansträngningar, hur ambitiös hon än är.

Författare: Barbara Ehrenreich:
Bok: Körd – Uppvaknandet ur den amerikanska drömmen
Översättning: Hans O. Sjöström
Förlag: Leopard

Eva Dandanelle
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören