Om vår nya regering skulle skaffa sig en kampsång kan den alltid ta upp Ulf Peder Olrogs gamla skojarkuplett: ”Man komma långt med sparsamhet, flit och hederlighet – men vi drar oss i det längsta för sådana metoder.

Det skulle vara en passande final på de senaste dagarnas politiska underhållning. För nog är det en roande inblick i det nya arbetarpartiet moderaternas tankevärld som vi beståtts med.

Nya handelsministern Maria Borelius har berättat att familjen anlitat svart hemhjälp för att hon inte hade råd med annat. Visserligen hade lilla pappsen skänkt henne en villa värd 4 miljoner och hon och maken tjänade under 90-talet 16 miljoner tillsammans. Men råd hade hon inte. Den stackars maken kunde ju inte förväntas bidra till barnens försörjning.

Carl Bildt rycker ut till försvar

Maria Borelius har tidigare väckt uppmärksamhet som avartsfeminist. Hon har i en bok framfört hypotesen att kvinnor som ammar får gröt i huvudet och därför inte kan anförtros viktiga uppgifter. Andra feminister har invänt att om kvinnan vore så hormonellt degenererad vore hon inte heller lämplig att ta hand om sin avkomma.

Sanningen är den att gröt i huvudet inte är biologiskt orsakad. Det är en åkomma som kan drabba den bäste, och vi har nu fått se den sociala variant som frodas bland moderat överklass.

Carl Bildt har skyndat sin kollega till undsättning. Hon är enligt honom offer för ett orimligt skattesystem. Lösningen på problemet är att skattebefria brottslingarna för då blir det logiskt omöjligt för dem att begå skattebrott. Har han gröt i huvudet?

På DN:s ledarsida presenterar Niklas Ekdal ännu en häpnadsväckande naturvetenskaplig hypotes. Han tar sats i kvantmekaniken och uppmanar Fredrik Reinfeldt att möblera om det förflutna så att det som har hänt aldrig skulle synas ha hänt. ”Man behöver inte vara en Einstein för att se sambandet mellan fysik och inrikespolitik”, skriver han ordagrant. Om till exempel Einstein konfronterats med Ekdals filosofi skulle han utan tvivel se den som ett exempel på gröt i huvudet.

Den stackars Fredrik Reinfeldt önskar för all del säkert att han hade haft makt att trolla bort den senaste veckans händelser från historien så att det som har hänt inte synes ha hänt.

30.000 kronor i arvoden från Sveriges Radio

Ironiskt nog har han på Carl Bildts inrådan tagit med Maria Borelius och den nye medieministern Cecilia Stegö Chiló i regeringen därför att de anses vara skickliga på att hantera medierna.

Medieministern har försökt slå i svenskarna att hon i 16 år glömt bort att betala tv-avgiften. Men så sent som i våras sa hon till sina medarbetare vid Timbro att hon såg tv-avgiftsfusk som en ideologisk fråga och hon gärna skulle bli åtalad för licensskolk.

Under de senaste åren har Cecilia Stegö Chiló medverkat i P1 som radiokrönikör. Enligt tidskriften Resumé har hon kvitterat ut omkring 30 000 kronor i arvoden från radion.

Det tycks uppenbart att gröt i huvudet är en allvarlig farsot lokaliserad till Rosenbad. Nya bulletiner från sjuklägret kommer i tv-serien ”Parlamentet”.