Socialdemokraterna har slarvat bort en given valsuccé och måste nu göra upp med sin historia – det vill säga sitt nyliberala förflutna. Kanslihushögern kuppade igenom att partiet för 15 år sedan övergav det fulla sysselsättningsmålet för inflationsbekämpning.

Vid den senaste kongressen vred delegaterna politiken åt vänster igen, men utan att det satte några avtryck i valrörelsen. För trots att massor av människor inte märkte av vare sig högkonjunktur eller superstarka stats-finanser, förlitade sig partiledningen ändå på att marknaden skulle fixa jobben medan man medelklassflirtade med höjda tak och gratis förskola.

Som låginkomsttagare betalar jag bara några hundringar i dagisavgift och det är självklart för mig, som för så många andra, att skattepengar hellre borde läggas på fler dagisfröknar/-herrar. Alla människor vet att den offentliga sektorn behöver mer personal och vårdplatser för att fungera. Att partiet inte gifte ihop den sanningen med ett jobbpaket är så sjukt att man nästan svimmar.

Med risk för att låta som en dramaqueen, så hänger Sveriges framtid på det socialdemokratiska partiernas eftervalsanalys. Då varje socialdemokratisk valförlust har tolkats som att partiet måste gå mot mitten, riskerar  vänstern att få uppleva ännu ett valnederlag.

Journalister/skribenter kommer att satsa allt för att pusha fram den socialdemokratiska partihögerns tolkningar och kandidater, inte bara på grund av egna värderingar utan för att den borgerliga mediaövermakten har gjort höger till mainstream.

Ge ut Svenska Dagbladet med en vänsterrledarsida
Den vanlige mediakonsumenten kommer därför inte att få veta att det kommer att stå en höger- vänster strid om socialdemokraternas eftervalsanalys och partiledarpost. Vi kommer inte att få veta att Margot Wallström är högersosse. (Jag tror inte ens att hon är socialdemokrat) Att flera LO-distrikt förordat hennes som favorit till partiledarposten beror på att medierna hyllat henne som så kallad stark kvinna som blev mobbad av Göran Persson.

Det är ingen slump att Wallström är nyliberalen Johan Norbergs favoritkandidat och hon kommer att hjälteförklaras som en klok, vacker och oerhört modig kvinna som vågar stå upp mot manssamhället.

Om vänstern vill vinna val i fortsättningen måste arbetarrörelsen skaffa sig en mediepolitik genast. Håkan Jaensson, kulturchef på Aftonbladet, har föreslagit att Schibstedt borde övertalas att ge ut en Svenska Dagbladet till, men med vänsterledarsida. Det borde kunna bli en lönsam affär plus att man slipper hästarbetet med att starta en ny tidning.

Bara de gamla socialdemokraterna kan slå det nya arbetarpartiet

Nu fick ”Det nya medelklasspartiet” stryk av ”Det nya arbetarpartiet”, men det är bara ”De gamla socialdemokraterna” som kan ta tillbaka makten från ”De nya moderaterna” men då måste det finnas fler vänsterröster i offentligheten.

Ann Charlott Altstadt
Frilansjournalist
Skriv till debattredaktören