När Janne Rudén öppningstalade på Sekos kongress i Stockholm på tisdag eftermiddag vände han sig till den valberedning som ska hitta en ny partiordförande till den extra s-kongressen i mars.

– Ska vi återvinna förtroendet för arbetarrörelsen krävs en ledare med stark folklig förankring. Det krävs en ledare som förstår att de fackliga huvudfrågorna också måste ha en framskjuten plats i politiken. Och det är hög tid att vi får en kvinna i ledningen.

Den kvinnan är LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, hävdar Janne Rudén, som tycker att ”valberedningen inte behöver leta längre”.

Fyra s-missar
Seko engagerade sig starkt för socialdemokraterna under valrörelsen. Att väljarna ändå ville ha en borgerlig regering förklarar Janne Rudén med fyra socialdemokratiska misstag.

– För det första tappade vi jobbfrågan. Vi hörde en statsminister som tidigt i valrörelsen sa att sysselsättningen inte kommer att bli en valfråga. Detta trots att LO:s undersökning, Valet är ditt, visat att jobben kom högst upp på medlemmarnas lista över viktiga frågor. Det är obegripligt att detta inte togs på allvar. Reinfeldt fick attackera oss från vänster.

Jämställdheten
Det andra misstaget, som Janne Rudén ser det, var att socialdemokraterna tappade bort jämställdhetsfrågan. Det tredje var att partiet missade integrationsfrågorna – vilket i och för sig även de borgerliga gjorde.

– Det grundade för Sverigedemokraternas framgång. Och det är till stor del arbetarklassen, som bor i kommuner där integrationen har havererat, som har proteströstat på Sverigedemokraterna. Nu måste vi ta debatten med de främlingsfientliga krafterna på arbetsplatserna.

Det fjärde skälet till regeringsskiftet ser Sekoordföranden i bristen på samhällskritik hos socialdemokraterna. Det tidigare slagordet ”stolt men inte nöjd” blev ”stolt och alldeles för nöjd”.

Reinfeldts val
Vad valutgången innebär för Sekos medlemmar är ännu oklart, ansåg Janne Rudén. Enligt regeringsförklaringen slår den nya regeringen vakt om den svenska modellen, och statsministern säger sig vilja ha en dialog med de fackliga organisationerna. Men de borgerliga förslagen om a-kassan och formuleringarna om en flexiblare arbetsmarknad talar ett annat språk. Det gör också förslaget att även den som bara har en uppdragsgivare ska kunna få F-skattesedel, och alltså betraktas som företagare – inte arbetstagare.

Om regeringen utmanar facket med en sådan politik blir resultatet en stel arbetsmarknad och mer aktivistiska fackföreningar. Förslagen om a-kassan, F-skatten och sämre anställningsskydd borde därför förpassas till papperskorgen, ansåg Janne Rudén, som vände sig till statsministern:

– Strid eller dialog – valet är ditt, Fredrik Reinfeldt.