Långa avtal kräver klara besked
Medlemskap i facket är värt 600 till 700 kronor i månaden. Det måste fackliga företrädare våga tro på och säga till sina medlemmar, hävdar LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin.
I sitt tal till Sekos kongress på tisdagen medgav Wanja Lundby-Wedin att det finns risk för medlemsflykt när regeringen tredubblar avgiften till a-kassan.
– Men vi hävdar ju att vi är en stark fackföreningsrörelse. Då är det fackliga medlemskapet kanske värt 600 till 700 spänn, resonerade LO-ordföranden.
– Till medlemmarna måste vi orka säga: Lämna inte ert fack därför att den borgerliga regeringen försöker svälta er bort från facket. Lämnar ni nu, så kommer ni att bli förlorare.
Kräver klara besked
Wanja Lundby-Wedin pekade på oklarheter i den borgerliga alliansens politik, och betonade att facket inte kan sluta långsiktiga avtal utan att veta vad som händer med a-kassan, arbetsrätten och arbetsmarknadspolitiken.
I fråga om a-kassan noterade LO:s ordförande en märklig motsägelse i de borgerligas förslag. Ersättningen till de arbetslösa ska sänkas och avgiften till a-kassorna differentieras. På så ska förbund med hög arbetslöshet tvingas ta ut högre avgifter, och därmed förmås att ta större hänsyn till arbetslösheten när de driver sina lönekrav.
– Men samtidigt säger de borgerliga att arbetslöshetsförsäkringen ska bli obligatorisk. Vem ska då bestämma till vilken a-kassan man ska höra?
Wanja Lundby-Wedin tar städare som exempel. De finns i en rad förbund: Kommunal, Seko, Fastighets med flera. Ska de kunna ansluta sig till det förbund vars kassa har lägst avgift?
Första steget
Inför den kommande avtalsrörelsen uppmanade LO-ordföranden:
– Låt oss hitta en konstruktion som gör att vi gemensamt kan ta första steget mot jämställda löner.
Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström har anklagat LO för att sätta sig över valresultatet, sedan Wanja Lundby-Wedin uppmanat alliansen att backa från förslag som hon anser försvårar avtalsrörelsen. LO-ordföranden avvisar alla sådana påståenden.
– Vi respekterar valresultatet. Facket är inget oppositionsparti.
– För tio år sedan, på LO-kongressen 1996, sa dåvarande LO-ordföranden Bertil Jonsson att ”vi står i vägen” – alltså i vägen för dåliga förslag från den socialdemokratiska regeringen. Det ska vi göra även nu, när regeringen är borgerlig.