För exakt en månad sedan drabbades förskolan Solrosen i Skövde av en anlagd brand. I natt, natten till tisdag, var det dags igen. En mindre brand skadade en vägg, men hann aldrig sprida sig och skadorna blev små.

– Det är klart att det inte är roligt att det här händer igen, och det påverkar helt klart vårt arbete. Vi får försöka hålla verksamheten i gång så gott det går, säger Maine Johansson som är barnskötare och facklig representant på arbetsplatsen.

Eftersom skadorna efter branden är lindriga kan barnen vara i lokalerna som vanligt. Däremot är gården avspärrad på grund av polisens tekniska undersökningar, så utomhusleken får ske på ett granndagis.

Oron är värst
Bränderna gör arbetssituationen besvärligare för personalen, men värst är oron för att det ska hända igen.

– Vi går nog alla med en känsla av att vi inte vet om arbetsplatsen ska stå kvar i morgon, säger Maine Johansson.

Sedan augusti har sex bränder drabbat förskolor i Skövde. Tre förskolor har brunnit ner totalt och barngrupperna har fått flyttas till tillfälliga lokaler.

Ungdomar misstänkta
Kommunen har satsat en halv miljon kronor på extra bevakning och larm vid daghemmen. Pengarna är nu slut, men enligt ett pressmeddelande ska mer pengar skjutas till, för att öka säkerheten ytterligare.

Polisen misstänker att tre ungdomar i 15-årsåldern ligger bakom bränderna. De häktades i slutet av september misstänkta för mordbrand, men släpptes efter några dagar. Misstankarna mot ungdomarna kvarstår dock.