Statsminister Fredrik Reinfeldt accepterade Maria Borelius förklaring och tog med henne i regeringen trots att hon utnyttjat svart arbetskraft. Men hon och hennes familj har under hela 1990-talet levt på en inkomststandard skyhögt över den som gäller för vanliga barnfamiljer.

Tillsammans tjänade Borelius och hennes sambo Greger Larsson drygt 1,7 miljoner kronor i genomsnitt per år under 1990-talet.

I en intervju med Svenska Dagbladet berättade Maria Borelius att hon haft svart barnflicka under delar av samma decennium.

– Jag är fyrabarnsmamma och har drivit eget företag. Det hade aldrig fungerat annars.

Kapitalinkomst
Maria Borelius själv tjänade närmare 380.000 kronor per år i genomsnitt under 1990-talet. Utöver det hade hon kapitalinkomster som höjde hennes samlade inkomst till i genomsnitt 488.000 kronor per år.

Hennes sambo och nuvarande make Greger Larsson hade ännu större inkomster. 1991 till 2000 låg hans inkomst på i genomsnitt 1.265.000 kronor per år.

1,7 miljoner om året
Tillsammans drog familjen hem alltså drygt 1,7 miljoner kronor per år hem under 1990-talet och bosatte sig i en villa i högprisområdet Djursholm.

Ändå ansåg sig familjen inte ha råd att betala på ett korrekt och lagligt sätt för den hjälp den fick med barnpassningen.

Mellan 2000 och helt nyligen har Maria Borelius och familjen bott i London och hon uppger att de då haft helt laglig aupair.

Första avgiften
– Nu har jag precis anställt en flicka på deltid och ska betala in den första arbetsgivaravgiften, berättade hon i en tidningsintervju i samband med regeringsbildningen.

Maria Borelius har arbetat som vetenskapsjournalist och PR-konsult. Under slutet av 1990-talet var hon delägare i tv- och e-lärföretaget K-World, där bland andra Wallenberg och familjen Rausing satsade pengar. Det slutade med konkurs och 700 miljoner i förlust.

Kulturministern också
Även kulturminister Cecilia Stegö Chilo bekände vid regeringsbildningen att hon använt svart arbetskraft både när hon hade småbarn och senare under sitt yrkesliv.

Hennes inkomster de senaste fem åren har legat på i genomsnitt 435.000 kronor per år.

FOTNOT: Statsminister Fredrik Reinfeldt betalade sin barnflicka 57 kronor i timmen när värdet av värdet av fri kost och logi räknas in. Med vanliga arbetstider motsvarar det en årslön på ungefär 110.000 kronor om året.

Peeter Jaan Kask
Skriv ett e-brev till redaktionen