HISTORIA. En 93-årings död i Brasilia var en nyhet som många paraguayaner väntat på i åratal. Den före detta militärdiktatorn Alfredo Stroessner var en av de få kvarlevande armédinosaurierna från Latinamerikas blodiga 1900-tal.

I slutet av 70-talet satt konservativa, marknadsliberala militärdiktatorer vid makten i nästan hela Sydamerika. Deras namn var, och är, kända och ökända. De regerade med järnhänder och tortyrredskap under flera år, eller som i Stroessners fall, under flera årtionden.

1954 ledde General Stroessner en militärkupp mot den sittande regeringen. Han valdes till president åtta gånger i farsartade val där han var den ende kandidaten. Under sina 35 år vid makten lät han mörda tusentals paraguayaner och tvingade ännu fler i exil.

När Stroessner störtades av en annan militär 1989 fick han politisk asyl i Brasilien. Året efter lämnade den siste militärdiktatorn i Sydamerika, Chiles Augusto Pinochet, självmant över makten till en folkvald regering. Armédinosauriernas tid vid makten var över. Deras öden som pensionärer kom att skilja sig åt kraftigt.

Argentinas kuppmakare Jorge Videla dömdes till fängelse vid diktaturens slut men fick amnesti av presidenten i slutet av 80-talet. Så småningom hittade rättvisan dock ett kryphål i amnestilagen och satte honom i husarrest. Han sitter idag, sju år senare, fortfarande i husarrest i väntan på rättegång för stöld av spädbarn.

Bolivias diktator Hugo Banzer valdes till president i allmänna val 1997 i en av historiens mer tragiska piruetter, eller snarare minnesförluster. Han lämnade över makten till sin vicepresident 2001 av hälsoskäl, ett år före sin död.

Banzers landsman Luis García Meza, diktator under de blodiga åren 1980-82, är den ende av armédinosaurierna som sitter bakom lås och bom. Han utlämnades av Brasilien på 90-talet och dömdes till fängelse för sina brott mot mänskligheten.

Chiles Pinochet har lyckats slippa rättegångar för både människorättsbrott och skattefusk på grund av dålig hälsa. På hans 90-årsdag i höstas firade hans anhängare med mariachitrubadurer och champagne utanför hans hem i Santiago de Chile.

Den äldste av dem alla, Alfredo Stroessner, dog i Brasilia den 16 augusti efter sjutton års ”gyllene” exil. Han beskrevs som ett levande skelett, vid sin död vägde han 45 kilo.

Martin Garat
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören