/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2006/borg.jpg
Anders Borg, ny finansminister, med den omskrivna hästsvansen. Foto: Scanpix.

Sveriges nye finansminister Anders E Borg är den som kanske mest förknippas med moderaternas kursändring, även genom sitt utseende.

Ingen socialdemokratisk regering har lycktas få fram en finansminister med hästsvans. Men Anders E Borgs folkliga och enkla yttre passar väl in moderaternas nya linje.

Tillsammans med Sven Otto Littorin (m) var det Anders E Borg som tog itu med att forma moderaternas nya politik efter partiets dåliga val 2002.

Sedan dess har Anders E Borg fungerat som kombinerad chefekonom och strateg hos moderaterna. Redan i början av 1990-talet var han dock talskrivare åt Carl Bildt för att därefter under åtta år jobba inom bankvärlden.

Större delen av sin politiska karriär har han alltså hållit sig i en tjänstemannaskugga. Men under de senaste åren har Anders E Borg alltmer klivit fram som en av talesmännen för alliansens nya hårda arbetslinje som kombineras med löften om lägre skatter för låg- och medelinkomsttagare.

Med sin bakgrund som ekonom, sin starka ställning inom moderaterna och sin alltmer politiska framtoning var han därför inte helt otippad som ny finansminister.

Anders E Borg är 38 år, har tre barn och är gift med hustrun Sanna.

Läs också: en tidigare intervju med Anders Borg "Chefsekonom i otippad kostym"